今晚又嚟咗妈咪最钟意食嘅<莆田>,原来而家做紧新搞作,<蒲田活鳗鱼,皮嫰肉弹牙>😎 以出口级嘅鳗鱼作招徕,妈咪即刻双眼发光,佢啱食,我就开心喇🥰今日去呢间喺中环中心附近嘅L Place分店,地方都好光猛同埋第一个感觉就干净企理,职员面露笑容,第一个印象已经满分💯🌟辣汁花蛤味道比相像中淡,相反食到花蛤嘅鲜甜,微微辣嘅后劲又几过瘾☺️🌟椒盐猪手呢个系<莆田>嘅招牌之一,记得喺荷里活广场店开始已经有食,皮脆肉嫰,名物🫶🏻🌟大白菜炖软豆腐我好钟意食炖既菜式,豆腐软滑之余,佢用咗少少蛏子虾米带出一种海鲜嘅鲜味,每一碗都暖入心🫶🏻🌟普宁豆酱焗活鳗主角出场😍😍 其实有四种唔同嘅活鳗菜式选择,我最后就拣咗普宁豆酱😎😎 活鳗真系唔同啲,非常新鲜弹牙✌️ 菜色加入大量嘅洋葱同蒜头, 加埋普宁豆酱,非常惹味🌟🌟🌟🌟马来风光类似马拉盏炒通菜,关键系够火喉,个酱好香🫶🏻🌟桂花陈皮炖雪梨最后紧系要个甜品啦,个炖雪梨真系清甜,淡淡既桂花陈皮令个甜品食起上嚟好舒服,赞👍<莆田>真系一间好稳定又定期有惊喜嘅中菜餐厅🥰 味道一啲都唔马虎🫶🏻 今期呢个活鳗主题我觉得好出色,一定会介绍朋友嚟试下,真心推介🫶🏻

🌟辣汁花蛤

🌟椒盐猪手

🌟大白菜炖软豆腐

🌟普宁豆酱焗活鳗

🌟马来风光
类似马拉盏炒通菜,关键系够火喉,个酱好香🫶🏻

🌟桂花陈皮炖雪梨

2024-09-01