🚦Pica pica(上环)受到众多foodie喜爱,但又未如预期🥺系出色嘅,不过未至于大家讲得咁好食…以西班牙餐厅来讲,我觉得有少少overpriced🫠🥘Pica Pica Paella Surf & Turf🥘$188/bigger5/10【陆海Paella】Paella主打有海鲜同鸡,可以一鸡两味🤭一上到黎就超级出个味😍佢帮我哋捞匀之后一直摆喺侧边阵海鲜味不断咁散发出嚟😚海鲜用料蚬同虾都劲新鲜!但大忌!啲蚬有沙!!!😵鸡个味好入味,但可以更加滑啲饭粒粒分明🍚个汁唔浓味,主要食佢平实嘅鲜味但我自己本身期望食Paella系好惹味嘅🤥唔知大家系咪都系咁?🤔🌭Red Prawn Hot Dog🌭$1626.5/10【不是必食】见到好多人都话呢个系必食嘅热狗…只虾系的确好有虾味!应该系我食过最有虾味嘅嘢🦐个面包嘅质感都好淋,但有少少空气同埋有烘热到,所以暖暖地好好食不过!!!成个热狗细过我手掌✋即系本身$162食一个热狗已经好贵,男朋友𫄳我我先至叫🥹仲要咁细个😂两个人分,真系一啖已经食完😂食完会有啲问号,$162去咗边❓🍢80g Beef Tenderloin Skewer cooked
🚦Pica pica(上环)
受到众多foodie喜爱,但又未如预期🥺
系出色嘅,不过未至于大家讲得咁好食…
以西班牙餐厅来讲,我觉得有少少overpriced🫠

5/10
【陆海Paella】
Paella主打有海鲜同鸡,可以一鸡两味🤭
一上到黎就超级出个味😍
佢帮我哋捞匀之后一直摆喺侧边
阵海鲜味不断咁散发出嚟😚
海鲜用料蚬同虾都劲新鲜!
但大忌!啲蚬有沙!!!😵
鸡个味好入味,但可以更加滑
啲饭粒粒分明🍚
个汁唔浓味,主要食佢平实嘅鲜味
Pica Pica Paella Surf & Turf

🌭Red Prawn Hot Dog🌭$162
6.5/10
【不是必食】
见到好多人都话呢个系必食嘅热狗…
只虾系的确好有虾味!
应该系我食过最有虾味嘅嘢🦐
个面包嘅质感都好淋,但有少少空气
同埋有烘热到,所以暖暖地好好食
不过!!!成个热狗细过我手掌✋
即系本身$162食一个热狗已经好贵,男朋友𫄳我我先至叫🥹
Red Prawn Hot Dog

🍢80g Beef Tenderloin Skewer cooked Medium Rare with Grain Mustard Mayo🍢$98
8/10
本身beef tenderloin已经好食
而佢牛味因为调味更出😍
有好多芥末同埋酱🤪
烧过之后,牛肉一啲都唔鞋,肉质保持鲜嫩
果然系Medium rare!!

🥔Slow cooked egg, Chorizo, Potato foam🥔$85
9/10
【呢个就真系必食】
本身喺两个蛋料理之间挣扎紧
问咗侍应意见之后决定试新嘢😼
Chorizo系一种西班牙辣肉肠,类似pepperoni🍖
特别之处系佢将薯仔打成泡沫😳
所以个口感系湿润嘅蛋糕咁🍰
未去到薯蓉咁湿,但味道又有薯仔香
辣肉系好咸嘅,再加埋半熟蛋,非常惹味!
总结系:口感好特别,味道好食,值得一试!
最后发现呢个料理嘅主角系薯仔not蛋🤣

🥩Wagyu Steak Tartare on Charred Bone Marrow🥩$175
8/10
【含食牛随秘诀】
个牛骨随嘅牛味好重
就算剩系食牛骨随同调味都已经超级好味🥰
但仲有个秘诀就系一定要加多士食😋
好似食紧牛油咁,但唔腻!
净系计啲生牛肉都好,个肉质唔错👍

整体7/10
1️⃣最后连加一,人均$450…咁我会宁愿俾多少少食入门级omakase🫠仲要未计我自己其实钟意食西班牙菜多过日本菜🫠CP值中低,好食,但唔值呢个价🫠暂时来讲冇兴趣再去
2️⃣有任添嘅细细块脆多士🥖有得拣有汽水🫧
3️⃣同埋其他服务都好好👍侍应好有礼貌,好专业,问任何菜式同啤酒嘅嘢都好清楚😘仲会特登留个酒樽俾我影相📸️
4️⃣环境唔错,𠮶次我哋系星期六午餐去,都仲有啲空位,不过都系建议book定枱先!
5️⃣地理位置好方便,出上环站行5分钟就到

🔖钟意我嘅分享就follow我啦💌