2011-04-24 9 浏览
中午有客人请食饭, 两个人在铜锣湾四围行揾食, 系时代广场地面广场向上望, 偶然望见此餐厅便走去尝尝, 中午一点几, 居然唔洗等位, 仲要无乜人, 全场好似净系得三,四枱客, 环境算系咁啦, 干干净净, 枱唔算大, 仅仅放得落两个托盘, 座位唔算大, 坐得唔系太舒服。 我点了个「炒泡菜猪扒定食」, 客人则点了「吉列猪扒定食」。炒泡菜猪扒定食 - 上菜时, 配菜把薄猪扒完全盖过, 只见到一大堆菜, 卖相只属一般, 但食落味道不错; 猪扒薄而滑, 酱汁浓而不稠, 有泡菜的香味, 但没有那令人难受的酸辣味, 好味! 餐饮要热咖啡, 味道尚算适中, 但上时只有一个奶精, 只多叫一个才足够。吉列猪扒定食 - 卖相颇讨好, 猪扒是猪扒, 沙律是沙律, 饭是饭, 每样都整整齐齐放在托盘上, 感觉很丰富; 猪扒炸得不错, 香脆但不太油腻, 肉滑仍有肉汗 (但食得出不是最顶级的, 扣了少许分数), 不错不错 但不知芝麻是否炒得不够香, 不易磨碎; 另沙律酱亦只不够多, 只有一少杯, 要另加才够一碟沙律的份量 总的来说, 食物尚可, 但欠了点特色, 价钱不算便宜, 午餐定食平均要$80-$100, 座位

我点了个「炒泡菜猪扒定食」, 客人则点了「吉列猪扒定食」。

总的来说, 食物尚可, 但欠了点特色, 价钱不算便宜, 午餐定食平均要$80-$100, 座位又不是太舒适, 铜锣湾区有太多选择, 不容易令人想起此餐厅。
炒泡菜猪扒铁板定食
吉列猪扒定食