餐厅: 鮨燐
资讯:

生日月当然要去食餐好,朋友话见到呢间omakase喺尖沙咀开咗新分店,近近哋就book咗嚟试吓🥳我哋拣咗个中间价位嘅set,前菜有:-胡麻豆腐+山葵渍带刺激嘅山葵渍同清淡嘅豆腐好match,令普通嘅胡麻豆腐不平凡-小松菜+油扬小松菜清甜,油扬吸咗煮菜嘅高汤,加强咗清甜嘅味道-慢煮玫瑰贝慢煮两日嘅玫瑰贝好软,酱油香甜,肝位一啲苦味都冇,好好食————————————6款刺身有:-鲛鲽鱼薄切鱼刺身包住咗炙烧裙边,刺身有咬口,裙边入口即溶,一咬开就好香鱼油味,配搭紫苏花一齐食,中和油脂嘅腻感-独眼龙生蚝配酸汁啫喱生蚝好大只,味道鲜甜,aftertaste有齿颊留香嘅矿物味,酸汁啫喱可以突出生蚝嘅鲜甜-池鱼拌姜葱芝麻配紫菜姜葱味好浓,姜味可以带出池鱼嘅鲜味,系咁多款刺身入面较浓味嘅一款-𫠒红鱼配柚子胡椒𫠒红鱼系比较有咬口嘅鱼类,鱼味非常突出-bb银鳕鱼配醋面豉汁BB银鳕鱼非常嫩滑,油脂满分,配搭带少少酸味嘅面豉汁中和一下,两旧好似有啲唔够喉🤪-鲣鱼配特制酸汁鲣鱼嘅表面有轻轻烧过,烧过嘅鱼肉鱼味更突出,特制酸汁食得出有少少柚子味-中拖罗中拖非常厚切,冇筋,鱼味非常浓郁-吞拿鱼脑天表面烧过嘅吞拿鱼

我哋拣咗个中间价位嘅set,前菜有:

-胡麻豆腐+山葵渍

-小松菜+油扬
小松菜清甜,油扬吸咗煮菜嘅高汤,加强咗清甜嘅味道

-慢煮玫瑰贝
慢煮两日嘅玫瑰贝好软,酱油香甜,肝位一啲苦味都冇,好好食

————————————
6款刺身有:

-鲛鲽鱼

-独眼龙生蚝配酸汁啫喱

-池鱼拌姜葱芝麻配紫菜

-𫠒红鱼配柚子胡椒
𫠒红鱼系比较有咬口嘅鱼类,鱼味非常突出

-bb银鳕鱼配醋面豉汁

-鲣鱼配特制酸汁

-中拖罗
中拖非常厚切,冇筋,鱼味非常浓郁

-吞拿鱼脑天
表面烧过嘅吞拿鱼入口即溶,鱼味更浓,用紫菜夹住好似三文治咁食好满足🥰

热食有:

-酒煮金目鲷
金目鲷刺身食过好多次,熟嘅都系第一次。金目鲷鱼肉嫩滑,汤好鲜甜

寿司之前有一粒橘子啫喱俾我哋refresh一下味蕾☺️

寿司环节:

-鱿鱼配乌鱼子
鱿鱼好新鲜,比较淡味嘅鱿鱼令我更食得出佢哋嘅寿司饭。寿司饭软硬度、黏度、醋全部都系啱啱好,我非常钟意!

-深海池鱼
池鱼口感爽脆,有淡淡嘅鲜甜味

-金目鲷
金目鲷真系我最爱嘅鱼类,油脂同鱼味好balance,食极都唔厌🥰

-梭子鱼配面豉
梭子鱼嘅油脂喺鱼皮度,炙烧过嘅鱼皮令鱼油香味更突出,同咸香嘅面豉非常夹

-北海道赤上海胆
海胆好鲜甜,好creamy,成粒摆入口真系无敌嘅享受🥰

-左口鱼边
炙烧左口鱼边嘅鱼油香爆棚,有咁香嘅鱼做结尾好满足☺️

————————————-
食哂寿司就到今餐嘅尾声,
首先上咗一个菠菜蚬面豉汤,汤带鲜甜,蚬肉带咸鲜。

再嚟就系甜品抹茶奶冻,个人觉得甜品系今晚另一个高潮,奶冻奶味超级无敌浓,甜度啱啱好,抹茶粉一啲都唔苦,反而仲有少少甜味,成个味道非常balance

overall呢餐系超级满意,食物质素高,食材新鲜,师傅同食客有讲有笑,气氛好好,非常推介大家一试👍🏻