2024-11-18
琴日下著连绵细雨,系尖沙咀处理好事情后要揾饭食,脑袋闪过一丝念头朋友之前介绍嘅和宴,就决定去食lunch set。去到店门前,见到有排队人龙,今次就决定排队啊!!等咗约15~20分钟就能入座,呢个等候时间都算合理嘅!第一次光顾见到餐牌,有少少花多眼乱~~~单是烤肉就已有几十款,仲唔计其他嘅烧肉丼同锅类食品啊!!另外加钱增加肉份量都有唔少变化~~最终我拣咗和牛温泉蛋丼定食,老公就拣特上雪花牛排肉+澳洲和牛酱汁横膈膜定食~~~和牛温泉蛋丼定食,最面层嘅有鱼籽,酱汁同埋满满嘅和牛片。牛肉嫩,味道唔会咸,反而仲带点微微甜味。虽然有满满嘅和牛肉片但吃完整碗都唔会太腻滞,反而感觉系滋味中带著柔和感。和牛定食嘅澳洲和牛酱汁横膈膜,油脂同肉一层一层咁隔开,层次分明,肉质结实带油筋,今次嘅系薄切,味道浓厚,油花细致,食落口够香😋特上雪花牛排肉,佢嘅大理石脂肪含量好丰富,肉质柔软鲜美,好似特级嘅雪花肥牛咁都唔错~虽然系薄切,但都几重牛味,有咬口唔会韧,几清香juicy。食完呢餐饭,就明白点解落著毛毛细雨,和宴仲有它嘅拥趸排队!
和牛温泉蛋丼定食,最面层嘅有鱼籽,酱汁同埋满满嘅和牛片。牛肉嫩,味道唔会咸,反而仲带点微微甜味。虽然有满满嘅和牛肉片但吃完整碗都唔会太腻滞,反而感觉系滋味中带著柔和感。 和牛定食嘅澳洲和牛酱汁横膈膜,油脂同肉一层一层咁隔开,层次分明,肉质结实带油筋,今次嘅系薄切,味道浓厚,油花细致,食落口够香😋特上雪花牛排肉,佢嘅大理石脂肪含量好丰富,肉质柔软鲜美,好似特级嘅雪花肥牛咁都唔错~虽然系薄切,但都几重牛味,有咬口唔会韧,几清香juicy。 食完呢餐饭,就明白点解落著毛毛细雨,和宴仲有它嘅拥趸排队!