2016-09-11
因为就黎生日既关系,昨日就同挚亲去韩半岛试下新既韩式fusion菜顺便预祝生日。我哋大概八点钟入座,餐厅环境气氛好好,地方够大,加上因为新开张冇咩人所以我哋坐得好舒服。 Menu上菜肴嘅名好特别,但系好贴心地有中文、英文、韩文解释。P3 三光寺的燃灯节(HKD$108)我哋第一道菜就叫左呢个韩式辣年糕,佢年糕嘅外貌比较特别,真系几似雪人既形状,个汤底比较辣但非常开胃,将侧边嘅炸紫菜包粉丝同鱼糕浸入汤到一齐食真系停唔到口,但系分量就比较少,可以作为同朋友一齐share嘅小食。N5雪岳山红叶满天(HKD$78)之后我哋叫左海鲜蕃茄辣意粉,个意粉嘅酱系用咗韩国既辣酱同番茄仔一齐去煮,甜甜辣辣,而海鲜主要以蚬为主,而个酱到加左一粒粒鱿鱼增加口感,意粉煮得刚刚好不会过林,对于我呢个意粉迷来讲绝对合格👍🏻R8井里的花(HKD$78)因为唔系太饱既关系我哋再叫多个饭,呢个系五花腩肉泡菜炒饭配真空低温煮蛋。呢个饭食落唔系太热,食嘅时候泡菜嘅辣比较突出,而五花腩肉已经同饭融为一体,但如果个蛋留心蛋感觉会更好。D2香浓芝士蛋糕配浆果及雪糕(HKD$48)最后当然唔少得叫甜品食,本身文哥侍应可唔可以写
因为唔系太饱既关系我哋再叫多个饭,呢个系五花腩肉泡菜炒饭配真空低温煮蛋。呢个饭食落唔系太热,食嘅时候泡菜嘅辣比较突出,而五花腩肉已经同饭融为一体,但如果个蛋留心蛋感觉会更好。 D2香浓芝士蛋糕配浆果及雪糕(HKD$48)
最后当然唔少得叫甜品食,本身文哥侍应可唔可以写Happy birthday上去,但系侍应话如果要写嘅要提早通知佢哋因为整甜品个师傅八点钟左右就走写吾到,写完个牌佢会帮你雪冻以防溶咗所以冇得即场写,不过佢都好好俾咗支蜡烛我哋。讲返个cheese cake先,极级细腻,并非一般硬身既芝士海绵蛋糕,佢入口即溶,芝士味极浓,加上脆身嘅饼底真系very good。而绿色嘅系抺茶雪糕,味道甘甜,抹茶味较重。
最后我哋仲叫咗桃味甜茶同伯爵茶以作为总结。埋单嘅时候侍应生推介话佢哋下星期将会推出10几种口味嘅韩冰,而系18:00前离座仲有八折优惠。最后以HK$400左右埋单。
整体感觉来讲餐厅环境非常舒适,侍应生服务好唔会催我哋走,我同朋友坐咗喺度倾两个钟先走。而且价钱亦都合理,呢度绝对系三五知己一齐相聚倾计嘅好地方,非常推介!