2023-10-10
.‼️❤️ 记得CLICK我PROFILE关注我呀 ❤️‼️.🥟 𝒞𝒶𝓃𝓉𝑜𝓃𝑒𝓈𝑒 𝐸𝓅𝒾𝒸𝓊𝓇𝑒𝒶𝓃 𝒥𝑜𝓊𝓇𝓃𝑒𝓎 @ 🌟 张公子《👽食神大妈叹粤菜》.💁♀️ 图片展示美食为:花雕醉虾 HKD 168啫啫海海参炆文昌鸡煲 HKD 328淮山胜瓜炒鲜鱿 HKD 178铜盘焗沙姜鸡饭 HKD 168祝寿蟠桃 HKD 63.👽 大妈今次跟起区内返工嘅朋友仔带路,去到呢间隐藏起商业大厦入面类似私房菜咁卧虎藏龙嘅中菜馆,主打提供正宗广东菜嘅好地方!.🦐 嚟到呢度当然要试餐牌里面时令嘅推介菜式啦,呢款「花雕醉虾」系最新出品。大虾非常大只,一共八只非常足料。肉非常弹牙,带有花雕酒嘅香气,味道浓郁。.🍲 继续试海鲜美食,拣左「啫啫海海参炆文昌鸡煲」,绝对系热辣辣嘅滋补美食!海参绝对大条,好粗壮。文昌鸡肉鲜嫩多汁,酱汁鲜甜浓郁。炖煮得恰到好处,令海参同鸡肉都非常入味,融合得恰到好处。用煲上台,保持热腾腾,入秋尤其暖胃又滋补!.🦑 继续继续海鲜美食,蔬菜拣左「淮山胜瓜炒鲜鱿」,一次过可以食海鲜又可以食蔬菜。鱿鱼好多件、好大块,同埋保持鲜嫩。淮山同胜瓜炒得香脆,口感十分有嚼劲,味道鲜美。🐔 主食唔想净系求其叫
‼️❤️ 记得CLICK我PROFILE关注我呀 ❤️‼️
💁♀️ 图片展示美食为:
花雕醉虾 HKD 168
啫啫海海参炆文昌鸡煲 HKD 328
淮山胜瓜炒鲜鱿 HKD 178
铜盘焗沙姜鸡饭 HKD 168
祝寿蟠桃 HKD 63
🐔 主食唔想净系求其叫个炒饭,试下呢款「铜盘焗沙姜鸡饭」,一剪开铝纸真系香气扑鼻!鸡肉非常鲜嫩多汁,沙姜味道十分突出。铜盘焗烤过后,饭底金黄酥脆,带有少许焦香。每一口饭同鸡嘅鲜味融合,味道丰富,饱足感十足!
🍑 最后当然要食埋个甜品先啦,难得呢度嘅「祝寿蟠桃」一份三只,唔洗一次过叫一打,一定要试下。寿桃嘅皮做得好好,完全唔痴牙。内馅嘅莲蓉超多,甜而不腻好超幼滑,好满足。
🌼 仲有就系「炖木瓜糖水」,好天然,清新又唔确喉,为呢一餐高质素晚饭划上完美句号。
⭐️ 呢间绝对系正宗又地道嘅粤菜餐厅,食物质素好高,价钱亦物有所值,平日晚市都好好生意,大家有机会记得黎试下啦!
.⠀
📍 观塘骏业街58号3楼