2021-12-04
一直都觉得食斋系长辈的专利🤷🏻♀️,但系最近茹素🍀成为新潮流,先知道原来素菜都可以有好多新鲜食法!今日在红磡AEON添置圣诞装饰,顺便行过对面美食坊食下素🍽。巧饍坊门面🚪好有气派,入内空间感强,座位宽阔,装修雅致⚜️。门口的莲花灯以及内里供奉的观音令成个用餐体验多咗D“禅🎍”嘅元素,又几特别!𩠌菜方面有劲多选择,真心好佩服个大厨👍🏻!而我最欣赏系椒盐黄金脆豆腐(HKD58),酥脆惹味,里面嘅豆腐又不失嫩滑,真系好好味,忍唔住食咗好多粒😋!XO酱炒肠粉(HKD38)超级抵食,大大碟,肠粉切到一口大小,炒至表面微焦,配上芽菜同葱段,减少油腻感。榄菜肉松四季豆(HKD68)都系必食之一,分量慷慨,一开始以为会咸,原来吾会,个肉松从外观上几可乱真,完全冇食紧素菜嘅感觉。而福建炒饭🍚(HKD78)就正常发挥,芡汁为炒饭添色添味。虽然系晚餐时段,但系点心仍然照常供应。竹笙素翅灌汤饺🥟(HKD48)里面的菇类食落有肉类嘅口感,而且饺内有姜粒,冬天暖身一流。香煎饺子(HKD38)皮脆馅多,味道清淡不油腻。临走同伙计倾开先知道,原来巧饍坊同咏藜园系同一集团,所以店内蔬菜🥒🥦🥕由咏藜园自家农庄供应,所以D蔬
临走同伙计倾开先知道,原来巧饍坊同咏藜园系同一集团,所以店内蔬菜🥒🥦🥕由咏藜园自家农庄供应,所以D蔬菜都好新鲜而且种类多多!最后总结,哩间价钱💰真系好贴地,食物质素超出预期,想食素嘅不妨一试👍🏻!