2011-10-11
其实已经唔系第一次食,但去过台湾再食返呢度既小笼包,真系不得不写下此食评首先的惊喜,就是今日星期六食LUNCH,估唔到星期六都仲有SET LUNCH食。两个人,ORDER左"糖醋排骨"同埋"咸肉粉丝津白",套餐除左跟饭之外, 仲跟埋豆浆或者酸辣汤,而我地今日就选择左"酸辣汤",个汤酸辣味配岩岩好,正呀!因为个𩠌唔算大,而我地都好肚饿既关系,我地仲ORDER左以下既食物。头盘:醉鸡小食:小笼包个皮够薄,但薄得黎唔会一夹就穿,肉汁够多够浓味,再配埋个黑醋,味道非常夹锅贴锅贴个皮同小笼包个皮要求唔同,锅贴个皮需要厚返d,个馅d肉唔会太肥,重点系呢度既锅贴系有好多肉汁,非常好味。萝卜丝酥饼即叫即制,食既时候真系要小心。炸得好好,唔会有油淋淋既感觉。个馅劲多一条条既白萝卜丝同劲juicy,完全同酒楼或者其他上海食店食既唔同。好似食左好多野?呢间食店有个好处,食物份量好适合二人,又可以叫多几样,完全满足我咩都想食既心态。最值得欣赏的,就是员工有关心客户的良好心态,事缘我们 order 萝卜丝酥饼时,担心食唔哂,于是随口说只落单一粒,但员工只是出现一息间疑惑的反应,便继续落单及亲切带笑容地覆述一次我

头盘:
醉鸡

小食:
小笼包

锅贴

萝卜丝酥饼

最值得欣赏的,就是员工有关心客户的良好心态,事缘我们 order 萝卜丝酥饼时,担心食唔哂,于是随口说只落单一粒,但员工只是出现一息间疑惑的反应,便继续落单及亲切带笑容地覆述一次我们的 ORDER,转头另一员工便笑笑口地过来询问我们是否担心食得太饱会食唔晒,简直说中我们所想,当确认我们所忧后,便向我们简介这萝卜丝酥饼其实不太油腻,以我们之ORDER应该不用担心,然后才向我们解释原来一客为两个起,于是我们便改为两件,结果当然食得晒啦。换著其他食肆员工,一早就于落单时一口同我地说最少两件起,那有这么好态度。

ps如果食得辣既,一定要食川味小笼包
2011-10-08
等候时间
1 分钟 (堂食)