2020-11-10
朋友疯狂推介我哋食Bakehouse嘅蛋挞,终于揾到机会去湾仔一试喇😋 事先已经睇过话中午时间会有蛋挞出炉,就会超多人排队,所以我哋决定预早少少去等位😂但当日11点半去到拎堂食嘅飞,职员已经话要等1.5小时先可以入座,可以留低电话等sms通知,咁我哋大失预算,谂住即时喺附近揾其他想食嘅餐厅,点知只系半个钟就收到sms话有位😅所以我哋又立即行返去,因为迟过10分钟就要重新等😣因为堂食会派电子飞,所以堂食无乜人龙,但系外卖嘅人龙系一直都咁多人😂•📸3-Course Set Lunch $1483-Course Set Lunch系包括前菜(汤/沙律)、主食同埋甜品,另外仲可以加配菜同饮品。因为我哋要留肚食蛋挞同埋牛角包,所以只系叫咗一份set lunch share~🥢 Chef’s Daily Soup是日例汤系蕃茄汤,质地比较竭身,而且番茄味好浓,味道稍酸,但饮得出原汁原味😋🥢 Roasted Mushroom toast每片多士上面都有流心水波蛋、蘑菇同波菜。杂菌食落带烟熏香,蘑菇味好浓🤩而多士嘅芝麻味好香,口感偏烟韧,而非焗到脆卜卜,整体配搭不错~🥢 Mille-Feuille呢款
📸3-Course Set Lunch $148
🥢 Chef’s Daily Soup
🥢 Roasted Mushroom toast
🥢 Mille-Feuille
呢款其实即系法式千层酥/拿破仑酥。千层酥上面加咗啲糖渍柠檬皮,旁边亦伴有蓝莓酱,摆盘好有心思~千层酥咬落超级酥脆,吉士酱夹心的柠檬味好香,食到中间仲有少许咸味,整体好清新,唔会腻🤤但千层酥份量好细,所以2-course +$40 变3-course都几贵😬
🥢 Croissant $20
真系食过最好食嘅牛角包!一咬落去充满牛油香,又带点淡淡面粉香🤤 切开见到牛角包入面嘅蜂巢气孔几平均,做到表面好酥脆,但入面松软嘅口感😍
🥢 Sourdough Egg Tart $12
招牌蛋挞系用咗酸种酥皮做蛋挞皮,切开睇到好多层,而且每层都好薄,咬落脆卜卜,同样好有牛油香😋而焦糖㶶边,加埋香滑嘅蛋馅,好似食紧焦糖炖蛋咁🤤成个配搭真系好正,终于明白点解咁出名喇😆 我哋一人食完一个之后忍唔住买多半打蛋挞外卖畀屋企人试吓!
🥢 Raspberry Jam Doughnut $38
因为佢哋嘅pastry真系太多款喇,所以决定要试多款无咁出名嘅~果酱酸甜开胃,好好味亦唔会好甜,如果有一樽果酱卖,我哋应该会买返屋企😆 冬甩口感比较实,但表面干身不太油,仲加咗砂糖,整体配搭都唔错。