2020-11-22
两星期前发现呢间囍源古早蛋糕,买咗三件唔同口味嘅古早蛋糕同同事分享之后,大家都念念不忘,因为佢真正做到黄金边黄金底,而且低糖少油,我就觉得好适合屋企嘅老人家同小朋友食,于是今日又拉大队嚟买其他唔同嘅口味返去试!是日口味不能尽录,真系有好多选择,店主话星期五同周末会推出较多口味,所以又要一轮内心嘅挣扎,因为款款都咁吸引!老板特别推介呢个芋泥味,话最近改良咗自家制芋泥馅嘅配方,芋泥系用泰国芋头打蓉而成,所以特别香同滑。既然屋企人又钟意食香芋味食品,所以决定试吓呢个改良版芋泥古早蛋糕。芋泥馅带有光泽,目测已经睇得出特别滑,而且仲有流心嘅效果,芋泥馅嘅厚度成一厘米咁厚,轻轻一压啲馅就爆晒出嚟,不得了呀😱果然食落真系好滑口,配合古早蛋糕嘅蛋香,真系好惊喜好高质呀!脏脏朱古力面层洒上大量朱古力粉,中间一层朱古力夹心,令到整个蛋糕充满浓郁嘅朱古力味之余又仍然做到少甜嘅效果,真系啱晒屋企嘅小蝗虫!我比佢哋清洁双手之后就直接用手拎嚟食,因为蛋糕面洒上大量嘅朱古力粉,所以蛋糕好食之余连只手指都一样咁好食🤣,食到最后一定要啜埋手指先叫圆满!而我就好钟意呢个红豆蓉古早蛋糕,啲红豆蓉馅真系爆晒出嚟!囍源嘅自家制
芋泥
脏脏朱古力