2019-03-22 2565 浏览
最近同事结婚,一般都是晚餐饮宴,但亦多了转为午餐饮宴来祝贺新人,今次被邀去自助午餐饮宴,可以著得较轻松,同埋时间较充裕,祝贺完新人,之后自助午宴,最后仲有好多时间可以再添与新人拍照,感觉不会像晚宴赶时间或流程太长。服务都很好,虽然是自助形式,但也有服务员添水、果汁、红白酒、啤酒.....而且收碟都够勤快。未开始之前都用保鲜纸盖好食物,确保卫生干净,食物放置位置都是围著场地的边,所以唔会阻住,亦方便客人排队取食物,当日亦觉得不会乱,refill 算快,食物都很充足。巴马火腿伴哈蜜瓜,火腿咸香,蜜瓜清甜多汁,不过寿司卖相麻麻,似基本款式,所以无食到。刺身只有两款,三文鱼都几肥美吸引,但吞拿鱼就一般。沙律款式唔算多,但都吸引,其中的水牛芝士伴蕃茄好新鲜好味,另外芦笋沙律都好食,嫩而无渣亦够多汁。甜品款式比较多,所以都很受欢迎,当日见频频reill。雪糕是Movenpick,味道有保证,也是非常多人添食之一。冻海鲜只有虾及青口,虾肉爽弹味道好,但青口就较干同无味。烟三文鱼好油润好肥,配沙律食也不错。烧牛肉就每次都有少少唔同,可能不同部位,见人地取的好靓,肉同脂肪都平均,但我取的偏多筋位及脂肪,

刺身只有两款,三文鱼都几肥美吸引,但吞拿鱼就一般。
甜品款式比较多,所以都很受欢迎,当日见频频reill。
冻海鲜只有虾及青口,肉爽弹味道好,但青口就较干同无味。烟三文鱼好油润好肥,配沙律食也不错。
烧牛肉就每次都有少少唔同,可能不同部位,见人地取的好靓,肉同脂肪都平均,但我取的偏多筋位及脂肪,肉质唔太干。中式菜款都有,炸虾丸做得好好,香脆弹牙有虾味,沾甜酸酱仲惹味。菠萝莎莎猪排....个名几长,见个汁唔错又有夏日feel,以为好fresh个味,但原来猪排超干硬,但个汁系几好。酿鱿鱼中的馅料太腍,幸好鱿鱼够爽弹。
另一款中式菜的珊瑚蚌炒西芹,整得好好依,蚌的爽口同西芹一样爽脆,配埋腰果一流。焗鱼亦都好食,唔腥肉嫩,而且西式酱汁有点似葡汁,味道几夹。炆牛肉好厚身啖啖肉,虽然肉偏鞋,但几入味几浓重牛味,配杨州炒饭都唔错。
甜品真系好难食哂甘多款,焦糖炖蛋好滑溜,都几甜下。朱古力布朗尼蛋糕味道特浓,但唔会太甜所以亦唔算腻。水果挞就一般。不过蓝莓芝士蛋糕做得出色,芝士味重又够幼滑,而且芝士同蓝莓味岩岩好。另外,苹果金宝也好好食,金黄松脆有牛油香的金宝好正,伴埋雪糕食真系完美。
雪糕有3个口味,士多啤梨多果肉,酸甜清爽好消腻。朱古力味够浓郁,仲有好多朱古力碎,超正。而佢既云尼拿味,亦用天然香料,可见到好多云尼拿籽。
2019-03-10
用餐时段