2024-04-05
<泷宴> 📍铜锣湾🔸扭拧南非鲍鱼,新鲜海产大满足 😋🔸无限时,唔赶客嘅可以畅谈心事N次翻啅<宴 · 铁板烧> ,今次试下另一间系铜锣湾嘅分店。两间餐厅食材款式差不多,但同样新鲜,好味道 😋 今次order左 9-courses 南非鲍鱼铁板烧餐 ($1,480/ 2pp + 10%)《前菜》淡雪日本桃太郎番茄🍅、姜汁水云、酱煮日本蚝。依次序进食,从酸甜、爽辣,至重味 🥴🥴🥴 完全开胃!!!肚子准备好了!!!《主菜》南非鲍鱼 — 鲍鱼放落铁板仲系扭扭拧拧,超新鲜 🤩 料理完成后切薄片上菜,一啲都唔韧,鲜味冇得输~野生大虎虾 — 口感Q弹,唧啲柠檬汁🍋 虎虾鲜味一再提升 🦐🔝🔝🔝 最最最最最期待就系佢个虾头,回头率💯!!!好多铁板烧都会除头,但呢间餐厅嘅师傅手势好到虾头都可以食 🤩 连埋啲虾膏一齐烧,卜卜超好味!!!香煎银鳕鱼 — 鱼肉滑溜,正常发挥 🤓 被刚才嘅虾头惊艳到,其他野都无咩特别。香草牛油帆立贝 — 煎银鳕鱼间场后,又来一回惊艳的菜式 🧡🧡🧡 香草牛油酱相当出色~ 配上鱼子整体感觉和谐且出众!!!美国顶级牛肉 — 餐厅比到稳定性,其实已经很不容易
🔸扭拧南非鲍鱼,新鲜海产大满足 😋
🔸无限时,唔赶客嘅可以畅谈心事
《前菜》
《主菜》
美国顶级牛肉 — 餐厅比到稳定性,其实已经很不容易。Never overcooked,我要嘅五成熟,佢交足功课 🤓👌🏼 牛肉肉质Juicy & 无渣。
鹿儿岛樱花虾炒饭 — 炒功劲,饭粒食落爽口,粒粒分明 🤓 不过个人偏好日本米
龙虾汤 — 龙虾膏熬出汤底,小咸。(面豉酱轻手少少就更好了)
《甜品》
巨峰提子蒟蒻 — 食到饱一饱,梗系要爽爽啦 😏🧊 蒟蒻啫喱够晒Refreshing ~