2014-08-05 1445 浏览
  今次想同大家介绍Deluxe Sandwiches Express 鲜为人知的资讯,仲有分享长期客仔先有机会品尝的隐藏食品!由于湾仔属于一个半商业、半旧住宅的区域,有各类型的食肆,而呢间餐厅就属于中等价格、小本经营的类型,主打港式西餐。小店开业已经有十年以上,由当初的长型厨房,曾经不敌租金加幅太大而差啲就要执粒,到后来经过装修,成为了现今的模样。小店由两姊妹负责经营,厨师只有一位,店内约有座位二十多个。食店座落于湾仔修顿球场旁边,午市的时候最多人等位,所以…… 提示一:晚市去食,多数唔使等位,但要留意餐厅的关门时间(早收舖)!小弟由食店开业帮衬至今已经十余年,最近发现师父间中会自制一些餐牌以外的食物,特别推介给熟客们。如果想食到「隐藏食品」,最好就系夜晚去食,因为师父忙完午市同下午茶时段,先会有闲情逸致去煮啲特别嘢。 提示二:所有隐藏食品都系随机出现,要视乎顾客的运气。可以留意近收银的圆台,如果有新鲜刚刚煮好的食材,师父有时会放喺𠮶到,可以问吓师父今晚有冇特别推介。小弟大概每个月会帮衬一次,一年半内暂时遇过四款隐藏食品:(1) 独家制的辣椒酱有一次,师父整咗一大樽辣椒酱,辛辣之中又

小弟大概每个月会帮衬一次,一年半内暂时遇过四款隐藏食品:
(1) 独家制的辣椒酱
有一次,师父整咗一大樽辣椒酱,辛辣之中又带出浓郁的辣椒香味,即刻炒咗个饭俾我食,唔需要落好多辣椒酱,已经好好食!师父仲话可以带个细樽去,平啲咁出售,可惜小弟只识食、不擅下厨,所以最后无买到。
(2) 即制梳乎厘
由于附近有超市,师父有次买咗啲材料整梳乎厘。味道都唔错,特别系即时新鲜打蛋,即刻焗出黎,异常松软。师父话下次想食的话,记得预早打俾师父查询,等佢可以买定啲材料咁话。
(3) 鲜牛肉汉堡扒
有次带朋友去食晚饭,师父话整咗汉堡扒,可以配饭或意粉。(
 提示三:这里的天使面是不错的!)𠮶块汉堡扒非常足料,因为全块扒系用新鲜牛肉制造,唔似得机械造咁假,而且肥瘦适中,食完唔会觉得好油腻!

(4) 簿切西冷牛肉西炒饭
餐牌上面有一款饭叫「香草鲜茄西冷牛肉饭」,类似茶餐厅的茄汁牛肉饭。但今次刚好遇到师父新鲜炒好的簿切西冷牛肉,师父话仲啲牛肉未放入雪柜冷藏,新鲜即食好正!佢仲即时拎咗一细片试味!师父爆香咗啲洋葱同蒜蓉,加入簿切西冷同少少胡椒去炒(小弟喜欢食西炒饭,所以喺师父炒饭的途中,请师父加茄汁去炒),美味非常!
簿切西冷牛肉西炒饭
 提示四:师父同店员都喜欢同客人吹水,相当有人情味。吹多几次就变熟客,师父整咗特别嘢就会问你试唔试!
结语:Deluxe Sandwiches Express系其中一间小弟好欣赏的小店舖,除咗食物味道好之外,不时都有意外惊喜!餐牌以外的食物让人感觉到师父用心的特别制作,俾到客人特别款待的感觉,更加因为有人情味喺当中,享受食物时别有一番的喜悦!
2014-08-04
等候时间
1 分钟 (堂食)
簿切西冷牛肉西炒饭
  • 汉堡扒