2018-02-02 35 浏览
冬天就是要约朋友去食煲,不过今次我地去左试新野,就系「虾煲」!依间食虾专门店「虾栈」位于太子,够哂方便见到门口个牌先知原来仲有台湾菜食一入门口就见到大水缸,有好多大头虾🍤🍤奶油虾 $188/锅一坐低就叫左个店员推介既奶油虾,未上枱已经闻到厨房传来好香的洋葱味虾是以重量计算,一锅300gms 所以每锅虾的数量和大细都不一。我地依锅就有八只虾,虾头大,肉比较少咬开有好多膏虾肉比较腍身,个汁好入味我地好夸张咁用埋个汁捞饭食🙈🙈鲁肉饭 $58起初见餐牌既图以为只系一碗仔原来大碗到够两个人食添猪肉肥瘦适中,唔会太肥腻,仲配上半只卤蛋,感觉好似去左台湾食饭咁酒煮花螺 $138用左酒煮既螺肉,好入味 岩哂依家天气冻食,可以暖暖胃油盐水鲜北寄贝 $128好大只啊!肉质爽滑弹牙海鲜就是用清水煮,加点盐就足够不需花巧,最简单的煮法带出本身的鲜甜味!羽衣甘蓝 $98最近人人都讲健康,这个「超级食物」营养价值高,既抗氧化又有丰富维他命C 我地平时常见系沙律/脆片既做法,今日都系第一次食杞子煮既羽衣甘蓝 原来味道都几夹啵!中意食虾既朋友可以试下!

依间食虾专门店「虾栈」位于太子,够哂方便

见到门口个牌先知原来仲有台湾菜食

一入门口就见到大水缸,有好多大头虾🍤🍤

奶油虾 $188/锅

虾是以重量计算,一锅300gms
所以每锅虾的数量和大细都不一。

我地依锅就有八只虾,虾头大,肉比较少
咬开有好多膏
虾肉比较腍身,个汁好入味
我地好夸张咁用埋个汁捞饭食🙈🙈

鲁肉饭 $58
起初见餐牌既图以为只系一碗仔
原来大碗到够两个人食添

酒煮花螺 $138

用左酒煮既螺肉,好入味
岩哂依家天气冻食,可以暖暖胃

油盐水鲜北寄贝 $128

好大只啊!
肉质爽滑弹牙
海鲜就是用清水煮,加点盐就足够
不需花巧,最简单的煮法带出本身的鲜甜味!

羽衣甘蓝 $98

原来味道都几夹啵!

中意食虾既朋友可以试下!