2021-12-16 2149 浏览
金凤嘅老牌港式扒房喺香港都有好几间分店,呢几年好多餐厅都一直在转变,而金凤餐厅就一直不变旧式嘅招牌,外墙,阶砖都有住香港嘅风味好耐以前去过只系山林道𠮶间今日第一次嚟到D2 Place地点都非常方便荔枝角地铁站D1出口行几分钟就到金凤经典扒房一直都深受大众嘅欢迎,亦系我中学时期嘅一个回忆有各式各样嘅扒餐选择,最重要系平靓正又经济实惠嘅锯扒餐厅啱啱到咗食饭时间,门口都企满人排队,入面亦都坐满人,证明咗系好多人认同嘅餐厅,门口嘅人潮咁多年一样都冇减退,见到入面大部份人都以扒类为主个个都会点扒餐再望返个餐牌价钱绝对唔贵入面地方虽然不算太大,但系位置都算阔落见到入边已经布置好圣诞嘅装饰准备迎接圣诞气氛十足叫咗两个晚餐晚餐入边包括左餐包同埋餐汤餐汤可以拣罗宋汤或者忌廉汤我同朋友都拣咗罗宋汤酸酸地入边仲有好多蔬菜🥬令到胃口大开,入面仲有少少嘅微辣饮落就更加惹朱味香浓又好味晚餐包一杯餐饮叫咗杯冻柠茶够晒冻茶味又浓,入口心凉透,仲有个甜餐包,上枱嘅时候仲暖暖的连埋餐汤一齐食更加好味拣咗个贵族牛扒餐$188,牛肩胛系平时牛只做运动嘅部位,所以肉质都较为结实味道丰富牛肉嘅味道亦非常浓郁,我今日叫咗五成熟嘅牛
金凤嘅老牌港式扒房
好耐以前去过只系山林道𠮶间
今日第一次嚟到D2 Place
地点都非常方便
荔枝角地铁站D1出口行几分钟就到
金凤经典扒房一直都深受大众嘅欢迎,亦系我中学时期嘅一个回忆
有各式各样嘅扒餐选择,最重要系平靓正
又经济实惠嘅锯扒餐厅
个个都会点扒餐
再望返个餐牌
价钱绝对唔贵
入面地方虽然不算太大,但系位置都算阔落
见到入边已经布置好圣诞嘅装饰
准备迎接圣诞
气氛十足

我同朋友都拣咗罗宋汤
酸酸地
入边仲有好多蔬菜🥬令到胃口大开,入面仲有少少嘅微辣
饮落就更加惹朱味
香浓又好味
晚餐包一杯餐饮叫咗杯冻柠茶
够晒冻
茶味又浓,入口心凉透,仲有个甜餐包,上枱嘅时候仲暖暖的
连埋餐汤一齐食更加好味

味道丰富
牛肉嘅味道亦非常浓郁,我今日叫咗五成熟嘅牛扒,因为铁板会有热力
当送到面前嘅时候已经变七成熟了
我拣咗蒜蓉汁,另外再加$2要咗生蒜头,
令到蒜蓉味更加重,牛扒嘅下面仲有几片薯格,少量粟米同埋翠玉瓜,
加红萝卜
汁嘅量都比较多
味道好浓,如果钟意清淡嘅朋友可以话要少汁
食完饱肚又美味

• 贵族牛扒