2024-07-27
今次跟朋友来到位于佐敦的一间港式煲仔饭老字号饭店-忆尚食腊味煲仔饭餐厅是香港传统老字号的菜馆,主打广式煲仔饭、腊味及小菜。虽然是老字号铺头,但装潢就一点都不旧,看看挂满壁画的楼梯已经既充满特色品味又新颖,所有装潢用具亦十分新净。而且餐厅座位宽阔,空间环境都满分👍🏻而食物方面质素亦都十分之高,有意外惊喜:🍚广式腊味煲仔饭这个煲仔饭配以腊肉、腊肠、腊鸭三种不同的腊味。饭方面佢成功将腊味嘅精华同汁在烹调嘅过程之中全部流入饭里面,配上适量嘅葱花同头抽豉油吊出味道,饭做到粒粒分明而且有饭焦,但又唔会过分干身。腊味方面,腊肉半肥瘦,不会太干争争及太油淋淋,而腌制味道亦都啱啱好;腊鸭应该系用咗啲比较细嘅鸭仔,虽然系腊鸭,但肉身仍然嫩口,即使腌制之后唔会感觉太嚡太难入口;腊肠瘦肥刚好,整体送饭简直冇得顶。🐷咕噜肉皮薄外脆内软肉质口感上乘,而且配上调校得啱啱好酸酸甜甜嘅咕噜肉汁,绝对不是普通餐厅的水准。同时配菜用上新鲜菠萝,三色椒同炒到啱啱好(唔会太生太熟)的紫洋葱,成功令菜式鲜味提升。🍲瑶柱虾米杂菜煲一打开煲盖,已经闻到强烈既瑶柱同虾米味,十分香很吸引!!餐厅用了高汤底,再配上大量嘅蒜头,令唔同嘅时蔬
而食物方面质素亦都十分之高,有意外惊喜:
🍚广式腊味煲仔饭
🐷咕噜肉
🍲瑶柱虾米杂菜煲
一打开煲盖,已经闻到强烈既瑶柱同虾米味,十分香很吸引!!餐厅用了高汤底,再配上大量嘅蒜头,令唔同嘅时蔬成功吸收晒汤底同配料嘅精华,食到虾米同干瑶柱带出的浓浓鲜味。
下次会带埋家人再试其他菜式=]