2019-09-03
之前食过渣哥嘅高质碗仔翅后,一直打算试埋其他小食。今日终于一次过试咗咖哩鱼蛋、鱼肉烧卖、豉油皇炒面喇!鱼蛋烧卖算系香港最普遍、最悠久嘅街头小食,需求量高,有人hea做,有人用心制作,渣哥绝对系后者!靓嘅鱼肉烧卖,应该用真正鱼肉做,唔加太多粉(最好唔加粉),食落有鱼香,蒸熟后唔会发大,冻咗又唔会回缩,用全人手做,粒粒都唔会太靓仔,各有特色,方为靓货。但……呢种靓鱼肉烧卖几乎绝迹,市面上大多系面粉烧卖。难得渣哥仍然坚持用靓货,令我哋可以食返儿时味道 (超感动😭),配以头抽提鲜,倍添风味!咖哩鱼蛋,好多人以为只要个咖哩汁掂就得,其实酱汁只系提味,主角始终系鱼蛋本身。渣哥啲鱼蛋有鱼味,细细粒,质感结实弹牙。辣咖哩汁辣度足,香料味浓,味道层次丰富。鱼蛋同咖哩汁完全融合,咖哩辣味全部响鱼蛋入面,非常入味!豉油皇炒面,面条炒得干身唔油腻,配料只有椰菜,椰菜嘅甜味同豉油汁味道好夹。酱汁微甜,好开胃。份量以早餐嚟讲,系刚刚好。早餐送热饮,$18 有炒面+热饮,价钱分量相当佛心。热饮咖啡比便利店仲差啲。建议加多$10-$15 改为樽装冻饮,款式较多。如果想一次过食齐鱼蛋、烧卖、炒面 +热饮,可以叫豉油皇炒
如果想一次过食齐鱼蛋、烧卖、炒面 +热饮,可以叫豉油皇炒面餐 $26。一次满足多个愿望
鱼肉烧卖
E 豉油皇炒面餐