餐厅: 鮨文
资讯:

2018-08-15 2233 浏览
谈及香港最出色的鮨店之一,我相信爱吃寿司的朋友都会想起鮨文。半年前有缘食过一次黄埔的新店,今次再次有幸到元朗本店品尝料理前菜先以黑松露茶碗蒸开始,淡淡的黑松露香得黎唔会太浓而抢去其他食材的鲜味,元贝的甜味同松茸的香味令蛋的味道提血了,加添了数片金萡第一道刺身系蜜柑鲷,配上岩盐去提味,食落有阵阵的橙香味,肉质偏腍,愈咀嚼愈感受到鱼肉的甜味。(最爱一路食一路望住师傅去准备之后既料理,更加吸引)呢个油甘鱼用为火烤过表面,肉质爽甜而油份非常重,加上淡淡的酱油香味,同前一道鲷真系完全不同的感觉同享受。北海蟹上面加添了蟹膏,食之前将膏同蟹肉一齐食,同时感受埋兔膏浓厚的香味,再点少少醋味道更加鲜明。第二台客已经食紧海胆,我真系流哂口水水章鱼肉身部份肉质好腍,而吸管部份脆身,感觉好特别。配上梅酱同埋紫苏花,增添埋香味添。呢个血鲣用稻草烟过,上面系芽葱丶日本葱同葱,肉质有口感,而食后肉质带酸味,配上各种葱去中和浓身既鱼味,几特别。我劲爱的吞拿鱼黎啦!同时将拖罗同埋赤身用紫菜卷起,可以一次过感受到拖罗的油香味同埋赤身的鱼肉味,而中间少许的Wasabi就减却了鱼肉的油腻感,食苟真系好满足呀!用蛋浆包住龙虾所
(最爱一路食一路望住师傅去准备之后既料理,更加吸引)

第二台客已经食紧海胆,我真系流哂口水

我劲爱的吞拿鱼黎啦!
用蛋浆包住龙虾所做的天妇罗,肉质结实而鲜生。炸露笋同芋头都好正,但我最钟意就系芋头,因为佢食落又粉又香甜。最特别既就系佢用梅做既面,好得意下!而且佢重用埋龙虾壳同腐皮去做埋个芡,真系一物多用。

新鲜既帆立贝做的寿司,新鲜到可以见到佢表皮一丝丝既纤维。食落口,鲜美!!

太刀鱼配上梅酱同埋芽䓤,食落舒服,肉质柔软

好正既赤睦鱼,系深海鱼既一种,肉质劲劲劲肥,软身的鱼质一咬落去就感受到佢的油香,真系好正!

冲绳石桓贝系我近年最爱的贝类之一,因为佢肉质劲爽身而且鲜甜,系我最爱的贝类咁济

人手一条条去钓的池鱼,因为用人手钓所以鱼肉内部冇出血,食落都比较甜

满口一粒粒的酱油积三文鱼子,系口腔入面一粒粒咁爆发去感受佢的酱油甜同咸味,好爽!
足足超过20片嘅赤海胆铺满系醋饭上面,中间加左少少wasabi去中和海胆嘅甜味同腻度。不过20几片嘅海胆带来嘅甜味真系太强,连牡丹虾嘅甜味都被比下去😱😱所以小心食到你会觉得太腻🙈
我少少贪心,将5-6片嘅海胆放开系个匙羹上面,再一啖将佢食晒落肚。赤海胆口感较硬身,甜味较浓烈,真系超感动啊
食到最后,饮番碗鱼汤清一清个口腔,减低番海胆的腻感先。
和手做手卷好似都系第一次,比起平时吞拿鱼的手卷当然更加重油份,真系一个满足的Ending!
喷左少许威士忌系蜜瓜上面,食落更加甜!
2018-08-11
$2000 (晚餐)
庆祝纪念
生日