2019-01-16
呢晚自制早收工,因为早排听朋友讲香港有间叫黑门水产,食物系高质日本食材,可以话系香港版既黑门市场,听到之后我都真系好想去试下,咁呢晚就同朋友六点半左右已经到尖沙咀,决定一试究竟。餐厅环境:餐厅门面已经好抢眼,好有日本餐厅既感觉,有d灯笼好有日本气息,餐厅内里都好多日本significant既装饰,呢个咁有气氛既环境都几岩同朋友饮下日本啤酒,食下烧烤咁。同埋本身有谂过水产餐厅会唔会好大阵腥味,不过黑门水产呢到好好,完全无任何怪味,主要系有好香既食物味。餐厅餐牌黑醋蟹肉蟹籽薯仔沙律 $78:首先上枱既系一个前菜,我地叫左个黑醋蟹肉蟹籽薯仔沙律,一开始无太为意沙律有咩𩠌系入面,一黎果阵只系见到有一个薯泥球同闻到黑醋味。之后食食下发现原来沙律菜之间夹杂左好多蟹肉同蟹籽,系真蟹肉,超级正!呢个沙律几开胃,味道正!牛油烧帆立贝/海胆烧帆立贝:同甲罗烧一样,我地叫完两款帆立贝之后,店员有拎比我地睇下顺便影下相咁,d帆立贝既size实在太大只,呢间黑门水产既份量都唔错,几抵食,帆立贝方面我地就叫一款牛油烧一款海胆烧,朋友话牛油烧好香,我都试左一啖,牛油味系几重,味道几好,都真系好香。我叫果款海胆烧帆立
黑醋蟹肉蟹籽薯仔沙律
牛油烧帆立贝/海胆烧帆立贝
同甲罗烧一样,我地叫完两款帆立贝之后,店员有拎比我地睇下顺便影下相咁,d帆立贝既size实在太大只,呢间黑门水产既份量都唔错,几抵食,帆立贝方面我地就叫一款牛油烧一款海胆烧,朋友话牛油烧好香,我都试左一啖,牛油味系几重,味道几好,都真系好香。我叫果款海胆烧帆立贝海胆味已经融入左帆立贝咁,味道唔算太浓,价钱我都系觉得可以接受。相比之下甲罗烧性价比更高,不过钟意食帆立贝既人都要叫呢个试下,肉质都鲜嫩。
黑门令蟹味增甲罗烧/海胆蟹味增甲罗烧
一见到餐牌之后我就觉得呢个甲罗烧系呢间黑门水产既必食之选,烧之前店员有拎过黎比我地睇下,一见到果阵都已经流哂口水,会清楚见到蟹膏蟹籽蛋等等,烧过之后味道更香,儿家谂返起都仲想返去食哈哈,烧过之后可以配饼上,佢仲有d粒粒比你一齐捞黎食。我有试哂黑门令蟹味增甲罗烧同海胆蟹味增甲罗烧,黑门令蟹味增应该系招牌,kind of招牌既味道,我食得出有小小spicy,不过我个人更喜欢海胆蟹味增甲罗烧既味道哈哈,可能系因为自己都钟意海胆既关系,所以会更钟意海胆味,价钱方面都可以接受。
矶烧大虎海老
食得水产点可以唔食虾(海老),我见到餐牌果阵发现一只海老都唔平,谂住叫两只黎试下,朋友都话想知道呢个价钱有几大只,点知黎到果阵 (生虾)真系好大只,长度有小小吓亲我,比平时见到果d大虎虾再大多小小,我地影相果阵都呆左。烧完之后味道真系唔洗讲,首先有好香既膏味,另外肉质真系满分,超级好食既虾(海老)!我个人觉得呢个价钱未必个个都会食,不过如果你本身对虾系有兴趣,就真系一定要试试!
黑门三文鱼加州反卷
呢个黑门三文鱼加州反卷好fresh,除左有超肥美既三文鱼之外,仲有三文鱼子同玉子蟹柳,味道配搭起上黎都唔错,价钱都几抵。
鳗鱼玉子烧
有睇开我食评既人都知,如果间餐厅有玉子烧我系一定会叫,即使我个人本身唔系好食鳗鱼,但我都坚持要叫鳗鱼玉子烧,呢到个既鳗鱼份量算几多,系六件玉子烧上面有两片长鳗鱼,另外每件玉子内里都有鳗鱼,再加上一堆紫菜丝,鳗鱼味几重,重点系一条骨都无(我成个人放心哂咁进食),系真系连幼骨都好小,可以食得好放心,另外玉子烧既质感都ok,唔会话好厚但又唔会觉得好薄,感觉上系下次黎到都会再叫既食物,正!
曲奇谷咕
我就叫左杯曲奇谷咕,呢杯好好饮呀,钟意饮朱古力既人一定会钟意,呢杯野饮最正既位系佢本身朱古力已经好好饮,杯顶仲要加球曲奇雪糕,简直系同时combine左两种满足,正!
梦幻星球
朋友叫左杯梦幻星球,一黎到果阵觉得真系好靓,个底系紫色同蓝色既配搭,阵味好特别,有d似有气既花茶,甜甜地咁,好特别。