2024-11-23
圆 Yuan📍中环荷李活道1-13号华懋荷里活中心地下2号舖香港特式fine dining 素菜餐厅,lunch 性价比好高,唔钟意食素菜可以拣lunch 黎试下Lunch MENU $688👍琥珀合桃|酱油鲜茴香|Wasabi腰果呢个合桃好出色,我地竟然refill 左3次👍 WELCOME DRINK ASIAN PEAR, GARDENIA FRUIT THYME, YUNNAN SOUR PAPAYA云南酸木瓜+黄金梨,酸甜开胃餐前小食👌鲜合桃|云耳|脆盏FRESH WALNUT, PANIPURICLOUD EAR FUNGUS, CHINESE CELERY👌甘草|柠檬|凉瓜BITTER MELON, LICORICE LEMON, MINT👍榄菜|螺丝卷CHINESE BUN, OLIVE VEGETABLE螺丝卷分开一个蒸、一个炸嘅,可以搣开配榄菜酱,最欣赏炸个粒外脆内软,可惜只有细细粒,唔够食🤣前菜👍蒲烧|素卷|海藻BEAN CURD, BURDOCK ROOTGREEN & RED TOSAKA SEAWEED, SAGO用腐竹和腐皮整成素鳗鱼,外涂光汁,好惹味汤品
📍中环荷李活道1-13号华懋荷里活中心地下2号舖
Lunch MENU $688
👍琥珀合桃|酱油鲜茴香|Wasabi腰果
呢个合桃好出色,我地竟然refill 左3次
👍 WELCOME DRINK
云南酸木瓜+黄金梨,酸甜开胃
餐前小食
👌鲜合桃|云耳|脆盏
FRESH WALNUT, PANIPURI
👌甘草|柠檬|凉瓜
👍榄菜|螺丝卷
CHINESE BUN, OLIVE VEGETABLE
前菜
👍蒲烧|素卷|海藻
BEAN CURD, BURDOCK ROOT
用腐竹和腐皮整成素鳗鱼,外涂光汁,好惹味
汤品
👍松茸|菊花浮萍
CHRYSANTHEMUM TOFU. MATSUTAKE
呢个要赞叹师傅刀工,豆腐切成菊花形,放入汤中,汤入面有淡淡嘅松茸味道
主菜 (三拣一,我地岩岩好3个人,就可以一人试一样)
👌燕麦|雪燕|角瓜
GUM KARAYA, TEA TREE MUSHROOM
LUFFA, OAT MILK, GLUTINOUS RICE, MACADAMIA
👌酱烤|菜花|野菜
CAULIFLOWER CHAR SIU SAUCE, POTATO, PUMPKIN
素叉烧酱来加埋似扒嘅椰花菜烤焗,上枱已经闻到好香浓嘅叉烧酱味
👍芝士焗酿啡菇
PORTOBELLO, CHEESE JICAMA
MOREL, BAMBOO FUGUS, KING OYSTER MUSHROOM
酿蟹壳造型大啡菇酿左切成丝嘅杏鲍菇、竹笋、羊肚菌及沙葛,切开有芝士同腐乳浓香仲可以拉丝😋cheese 好香浓
👌姬松茸|老菜脯|五谷
BLAZE MUSHROOM
PRESERVED RADISH,
MULTIGRAIN RICE
👌甜品
川贝|秋梨|桃胶
YELLOW HIMALAYAN FRITILLARY
PEAR, PEACH RESIN, GOJI, RED DATE