陪朋友到深水埗黄金买电脑, 系附近兜下顺便食埋dinner先返去。无意中发现咗呢间新开小店, 主打铁板牛舌, 见价钱唔贵就入去试试。新店关系, 店内都很整洁企理。Menu上所有菜式都跟牛舌有关, 而墙上更标贴了「日本牛舌」四个大字, 令人更期待质素如何。个人偏向喜欢爽口质感, 店员介绍咗我食呢款【牛舌芯】HK$128再+$28转套餐, 包括有汤、沙律、汽水、白饭再丰富d, +$10白饭升级满溢日本温泉蛋 牛舌筋额外一场黎到, 价钱又唔贵, 一于升级!整个套餐上台, 牛舌芯打孖上, 放于铁盘上热辣辣出烟兼香喷喷。牛舌芯有大量洋葱垫底, 牛舌芯表面而半切为一间间, 顺纹用刀切开容易, 牛舌芯厚切, 中心呈粉嫩, 口感爽弹唔硬, 又keep到原本肉汁; 另外自选配搭了牛排酱, 味道偏浓, 但个人认为就咁食唔点汁, 夹埋垫底索汁嘅洋葱一齐食, 而且好惹味! 有如日本当地食到嘅质素! 再配有餐厅自家腌制嘅沙律菜, 可平均一下浓郁口味。至于汤亦非普通清汤, 入面有牛肉ga! 汤底清甜。沙律就有红萝卜粒、西兰花, 再加咗芝麻酱。至于升级咗嘅 满溢日本温泉蛋 牛舌筋额外饭顶部堆满了牛舌筋, 卖相令我心

新店关系, 店内都很整洁企理。

再+$28转套餐, 包括有汤、沙律、汽水、白饭
再丰富d, +$10白饭升级满溢日本温泉蛋 牛舌筋额外
一场黎到, 价钱又唔贵, 一于升级!

牛舌芯

至于汤亦非普通清汤, 入面有牛肉ga! 汤底清甜。

沙律就有红萝卜粒、西兰花, 再加咗芝麻酱。

至于升级咗嘅 满溢日本温泉蛋 牛舌筋额外饭
顶部堆满了牛舌筋, 卖相令我心想意为系汤渣般质素, 食落又几重牛味, 而且肉质林得可以一丝丝咬开。
2022-09-07
牛舌芯