2024-06-10
🌸《正潮楼 • 潮州菜 • 铜锣湾》📣高质潮州菜再开分店|品味潮菜经典📣-之前食过湾仔个间正潮楼,已经觉得好正,早排见到好多人介绍铜锣湾新分店,即刻去左帮大家睇下✨ 铜锣湾正潮楼现正重点推出鱼翅、海参、鲍鱼及燕窝套餐、下午茶、以及一系列手工菜,今晚就为大家介绍下佢地既招牌菜式‼️GO‼️-🔹卤水鹅肉拼鹅肝卤水菜式系正潮楼既招牌菜之一👍🏻 卤水卤得非常入味,鹅肉非常嫩滑,好易起骨✨ 鹅肝非常之肥美,入口即化,推荐❤️-🔸香炒瑶柱松呢道系一道传统潮州菜,以日本瑶柱为主要食材,同马啼、韭菜同肉松一齐炒,香气十足,必试🙈-🔹玉枕白菜 (前一天预订)非常之考工夫既一道菜式,用左猪颈肉,搭配鲜虾、虾米和香菇等食材,用津白菜叶包裹住所有食材,再经炆煮同打芡,真系少啲功夫都唔得啊🤯-🔸 脆皮酸甜蚝先将大只生蚝拎去炸,再淋上酸甜酱,都几开胃-🔹 红烧鱼翅先将金勾翅发开,再用老鸡火腿等对鱼翅进行调味,入口味道非常浓郁! -🔸 红烧燕窝用上三両金丝燕窝,见到满满既燕窝舖满系汤汁上面,画面极为吸引!饮落口感丰富而且滋补啊!-📍 正潮楼 (铜锣湾)@bestchiuchow @peony1006 铜锣湾新宁道8号中国
《正潮楼 • 潮州菜 • 铜锣湾》
📣高质潮州菜再开分店|品味潮菜经典📣
🔹卤水鹅肉拼鹅肝
🔸香炒瑶柱松
🔹玉枕白菜 (前一天预订)
🔸 脆皮酸甜蚝
先将大只生蚝拎去炸,再淋上酸甜酱,都几开胃
🔹 红烧鱼翅
🔸 红烧燕窝
📍 正潮楼 (铜锣湾)
@bestchiuchow @peony1006
铜锣湾新宁道8号中国太平大厦第一期地下B号舖
#香港探店 #香港达人 #香港旅游攻略 #留港消费 #留港 #留港消费振兴经济 #留港旅行 #香港美食 #铜锣湾美食 #铜锣湾好去处 #铜锣湾必食 #美食推荐 #香港必食 #hkfoodie #正潮楼 #正潮楼铜锣湾新分店 #潮洲美食 #卤水鹅 #卤水鹅肝 #卤水拼盘 #红烧鱼翅 红烧燕窝 #玉枕白菜