2019-02-20
满江红依间餐厅喺香港算系比较早期嘅川菜名店,帮衬左都有接近十年,在尖沙咀附近逛街,突然想食酸菜鱼,所以决定入去试下~!未叫𩠌先有两个前菜,其中一个系凉拌木耳,酸酸地几开胃!茶就拣左菊花茶,呢个算几有惊喜,竟然比酒楼还好饮!主菜叫左我想食既酸菜鱼,鱼就系桂花鱼,其实本人近年食酸菜鱼都去过颇多餐厅尝试,但都起国内深圳为主,香港就比较少,而依度菜食落味道唔错,比得上国内网红店,桂花鱼冇骨,够大块,汤好饮,入面仲有好多鸡髀菇,分量足够两人享用!另外我哋还叫咗泡椒田鸡,田鸡份量都几多,大多数都系髀位。汤就叫左茶树菇龙骨汤,原盅上,份量都几多,足够两个人饮,里面材料都几丰富,猪肉食落够香,茶树菇有菇味,又有咬口,汤因为原盅炖嘅关系所以好入味,同埋饮得出一定冇落味精!还有叫左炒土豆丝和酒酿桂花小汤圆同密瓜汁,蜜瓜汁饮得出系新鲜榨出嚟,味道及得上茶饮店!
未叫𩠌先有两个前菜,其中一个系凉拌木耳,酸酸地几开胃!
茶就拣左菊花茶,呢个算几有惊喜,竟然比酒楼还好饮!
另外我哋还叫咗泡椒田鸡,田鸡份量都几多,大多数都系髀位。