2021-09-14
九龙香格里拉酒店嘅中菜厅一向系我信心之选,今次适逢鼎食聚搞咗香港餐厅周,咁就更加唔可以错过。前菜合桃:一向唔食合桃嘅我破戒试食,一食已经停唔到口。焗酿鲜蟹盖伴姜茶啫喱:从来未食过咁多蟹肉嘅蟹盖,佢仲好食过明阁,真系好惊喜。姜茶啫喱口味浓郁,啱晒钟意浓味嘅我。羊肚菌鲍鱼炖猪腱:清汤底,中和返之前嘅浓味,鲍鱼正常发挥。花雕玉带蒸蛋白:食评通常对呢个菜式都系有赞冇弹,不过今日可能有少少失手。花雕酒香味系有,可惜芡汁呈半固体状态,未够软滑。XO酱鲜芦笋炒乳鸽圃:乳鸽又系我至爱,好欣赏师傅将呢个困难嘅食材都整得好好食。炒嘅味道虽然有少少浓,但系肉质起码唔韧,都好食。香宫炒饭:可能之前咸味嘅累积已经去到顶点,所以呢一碗炒饭感觉系有啲咸嘅,不过炒得都好好食,唯有食完饮多几杯水。杨枝甘露伴芒果卷:相信大家杨枝甘露都食得多,所以我只可以讲杨枝甘露系正常发挥。但系芒果卷系超水准嘅表现——卷身烟韧,芒果香味适中。餐厅更随餐附送美点小食,有杏仁酥、白糖糕及红枣糕等甜点,只不过系Tasting Menu但系感觉都好饱。期间行政总厨张总都会同食客交流吓,咁我同朋友都有同佢倾几句,完全感受到佢嘅诚意同埋对食客嘅重视
前菜合桃:一向唔食合桃嘅我破戒试食,一食已经停唔到口。
羊肚菌鲍鱼炖猪腱:清汤底,中和返之前嘅浓味,鲍鱼正常发挥。
期间行政总厨张总都会同食客交流吓,咁我同朋友都有同佢倾几句,完全感受到佢嘅诚意同埋对食客嘅重视,香宫系一间可以返兜完再翻兜嘅中菜厅。