2024-12-15
车仔面系香港🇭🇰地道美食,款式可自由配搭,好味又抵食。 全港车仔面店多不胜数,华记系其中一间车仔面店表表者,不少明星都曾是其座上客。当日经过华记,人龙不太长,我哋趁机走进内叫了三𩠌碗车仔面 、猪杂面、 太阳饼和新鲜鱿鱼须叹吓啰。三𩠌车仔面 汤底选了清汤, 味道清甜,配上萝卜、鸡中翼,巨型鱼蛋和幼面。萝卜清甜冇渣,鸡中翼大大只,肉质嫩滑, 卤水香味浓郁又不会死咸死甜,不错。鱼蛋巨大,爽口弹牙。 每道𩠌都有起码三至四件,非常十足。 好饱肚。猪杂面汤底选了卤水汁,香味浓稠带甜且不咸,食完都不会觉得口渴, 猪什有猪大肠、粉肠、猪润、生肠和猪脷。猪大肠洗得干净炆得腍,亦保留肠中油脂,令到大肠入口更香更爽。粉肠有咬口冇渣,而猪润厚度恰当,爽口粉嫩冇血水,食落亦冇腥味。生肠爽滑卤水陈香味浓,猪脷松嫩。 诚意十足, 喜欢食内脏嘅朋友,不妨一试!太阳饼太阳饼系鲜虾肉混合墨鱼肉混合而成嘅虾饼,炸得外皮香脆,馅料十足且新鲜,配埋泰式甜辣酱汁, 甜甜酸酸, 好惹味,正👍!新鲜鱿鱼须鲜墨鱼须爽口弹牙,配秘制辣油 和酱汁,以及 放了大量芫荽葱花,香口惹味。份量亦十足, 值得一试!顺带一 提,喜欢食辣嘅朋友,一定要
三𩠌车仔面
猪杂面
太阳饼
新鲜鱿鱼须
顺带一 提,喜欢食辣嘅朋友,一定要试试佢哋嘅辣椒油, 又麻、 又辣、 又香,一试上瘾。