2023-04-25
Rosewood米芝莲一星印度菜餐厅🇮🇳好少食印度菜 但知道Chaat都系一位难求就对呢间餐厅更有期望~我地一同四人都叫Lunch Signature Menu方便可以一次过食晒佢哋嘅Signature Dishes✨🍴我自己就觉得佢嘅Raj Kachori同Baked Samosa比较出色 食到好香嘅香料味之余口感丰富 再配上乳酪酱 我觉得更好食~两个都系令我开眼界嘅印度街头美食😋🍴Chicken Tikka Masala佢哋嘅烤鸡咖喱偏向奶味重 我自己都几钟意 唔会话过浓香料味 我觉得香港人系完全接受到佢哋呢只咖喱🍛🍴Naan佢哋嘅烤饼有几款口味 分别系原味同蒜味~ 我觉得两只味都好好食 烤饼配上咖喱简直系完美配合😆 个人推荐再蘸埋乳酪酱真系正到爆😋Signature Menu最吸引就系咖喱 烤饼都系无限添食🤤!!!!! 大食嘅人嚟呢度食就啱晒啦🤩🍴Khubani Ka Meetha 系传统印度杏干甜品 比较甜同有重椰香味雪糕夹埋食 但我就觉得杏干嘅口感有啲怪🫢🍴Seasonal Kulfi系传统雪糕甜品~佢嘅雪糕系条状呈上 雪糕附近有一条条类似粉丝嘅凉粉 口感有啲似金边粉 第一次
Rosewood米芝莲一星印度菜餐厅🇮🇳
我地一同四人都叫Lunch Signature Menu
方便可以一次过食晒佢哋嘅Signature Dishes✨
两个都系令我开眼界嘅印度街头美食😋
🍴Chicken Tikka Masala
🍴Naan
佢哋嘅烤饼有几款口味 分别系原味同蒜味~
🍴Khubani Ka Meetha
🍴Seasonal Kulfi
系传统雪糕甜品~佢嘅雪糕系条状呈上 雪糕附近有一条条类似粉丝嘅凉粉 口感有啲似金边粉 第一次试觉得新奇🤣 不过唔知点解觉得整个甜品配合埋一齐食就唔系好夹🥲
🥂Lunch Signature Menu都加咗Wine Pairing 我觉得佢哋嘅Sommelier好详细去讲解几款酒嘅来源 比较特别系其中一支Chianti红酒 闻落去好重烟肉味 比较full-bodied但系又唔会太heavy🍷
最后想讲讲佢哋嘅Dessert Port Wine 真系最惊喜就系会有Port Wine饮 仲要系用Cask keep住 直接推到客人附近去呈现 特别有仪式感✨🥰
第一次饮直接系Cask到出嚟嘅Port Wine 饮落去唔止死甜 仲带有有淡淡嘅橡木香~钟意饮Port Wine嘅人记住留意吓啦🥃
Overall嚟讲佢哋嘅服务好好 好少见到香港有餐厅愿意有同时两位Sommelier同场出现😯
我觉得两个印度小食同埋wine pairing最有记忆点~但对于呢间餐厅系一位难求 我就有少少保留啦🫢
点都好 我觉得可以喺香港识到唔错嘅印度菜 唔会太重香料味 几啱香港人食 我觉得Chaat值得大家试吓👍🏻
💰:Lunch Signature Menu 998 (pp)
🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌑🌑
#eatgoodwestsin_tsimshatsui
#eatgoodwestsin_indian
#eatgoodwestsin_michelinstar
#eatgoodwestsin_hongkong
#hkfoodie #hongkong #尖沙嘴美食 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #rosewoodhongkong #rosewood #indianfood #hongkongfoodie #foodie #michelinstar #michelinstarindianrestaurant #michelinstarinhongkong