2012-05-16
上星期第一次帮衬,一试难忘,好想食多次,试真啲先得。冻豆浆,有豆香亦不太甜啱晒我,解辣最啱。星期六下午真系超多人呀,搭枱系必然既事,好采刚好有一个位唔洗等乍。云吞捞面走葱,招牌菜云吞真系名不虚传 ﹗虾仁爽口弹牙又唔会太咸,猪肉味浓肉汁丰富够香口。蚝油经自家调制过,捞面不咸而且更加鲜甜,面质咽靭弹牙,好味道 ﹗送埋几条菜芯,低食呀 ﹗只不过见到佢地一路收钱一路包云吞有点吓人,硬系有点不安。 自家制辣椒油,味道沉实带甜,质感较厚,辣度为中上级,辣味好快会系口腔消散。在我黎讲,辣椒油永远都系食面既主角,其他食材通通都系配角架乍。成仔记辣椒油辣度为中级数,但都几辣,我一羹渣刚好送一碗捞面。有缘地撞到吧友仔大杰,见佢三四羹狠狠地捞落碗面度,估唔到食得咁辣,劲我好多㖞。