2019-07-28 132 浏览
记得好耐之前喺福建食过呢啲夹馍,系几有风味嘅。今日难得同家人喺中环大会堂睇完表演之后就黎呢度揾食啦。叫咗个麻辣担担面,我都几食得辣同埋好钟意食辣所以就叫咗中辣。其实佢系好多辣油嘅,就唔系我谂𠮶种四川担担面,咁佢有好多油豆啦喺上边做配料,同埋大量云耳丝、葱同芫荽等等。咁就除你自己钟意啦要咩辣度。咁同埋叫多一个兰州牛肉面佢有得拣幼面或者粗面,我就要左幼。佢呢啲牛肉面喺某啲清真拉面店已经食过但系呢佢就好少牛肉嘅。呢一道呢就有成四五片牛肉咁都几真材实料㗎。另外呢呢啲馍佢就有普通同埋脆皮两个选择,我就拣咗千层脆皮牛肉馍。我最钟意呢一个呢就系,佢好多牛肉啦馅料好充足同埋最好嘅就系佢个调味好有孜然粉嘅味道好似系街边食串烧咁样好有风味,好配合到餐厅嘅特色!同埋最劲嘅就系我哋放到最后先食呢一个馍,谂住佢又会唔会淋左呢?但系一啲都唔会,最后食佢仲系超级香脆!层层酥皮分明,每一啖都系非常之松脆可口。不过我希望佢可以改善嘅系唔好再用即弃嘅餐具,咁就可以更加令人欣赏呢度作为香港特色风味小店都几好几休闲,可以嚟消磨一段轻松嘅时光都系唔错嘅选择。
麻辣担担面

兰州牛肉面