2023-10-02 43 浏览
铜锣湾谢斐道介乎鹅颈桥同马司道𠮶段,虽然条街唔系好光猛,但原来疫情后都开番好多新食肆。朋友介绍是一间叫炭火Dining炎嘅串烧居酒屋,话食物质素高,今晚就去试吓日式烧北寄贝配上自家熬煮汤汁,北寄贝用上刺身级数,唔会烧到全熟,又爽口又鲜甜,再配少少柚子皮食,特别清新汁烧鸡胃,属于稀有部位,汁烧好香口,口感仲烟烟韧韧阿波美鸡翼,阿波美鸡属于size比较大嘅嘅鸡种,所以鸡中翼都特别大件,我成日觉得要试一间串烧店嘅质素,一定要食佢嘅烧鸡翼,呢一间虽然鸡翼比较大只,但唔会烧到过熟,仍然保持肉汁,而表皮又香口又脆,属于高水准鸡尾,烧到表皮香脆,又迫走入边嘅油份,加少少盐调味,一咬落去好脆口,但唔觉得油腻,几好食牛舌蕊,选用牛舌最靓嘅部份,烧到八至九成熟,有咬口之余,又有肉汁,点少少陈醋食,可以解去油腻感店舖招牌菜:鸡皮虾紫苏叶卷,鸡皮系一贯嘅香脆,入边嘅虾啱啱熟,食得出虾好新鲜,加上紫苏叶,成件事好夹鸡肩肉配柚子胡椒,鸡肉结实,胡椒咸香,慢慢咬,食到鸡肉本身嘅咁味鸡肠,坊间少有用嚟做串烧,咬落有内脏香又几唔太靱,唔错店舖另一名物,月见免治鸡肉串,加入切到好碎嘅鸡软骨,口感特别好,蛋黄又香又滑,停唔

汁烧鸡胃,属于稀有部位,汁烧好香口,口感仲烟烟韧韧

鸡肠,坊间少有用嚟做串烧,咬落有内脏香又几唔太靱,唔错

店舖另一名物,月见免治鸡肉串,加入切到好碎嘅鸡软骨,口感特别好,蛋黄又香又滑,停唔到口

烧白鳝,最重要嘅两点系冇泥味同皮要够脆,呢两点完全合格

和牛腹肉,加入大量黑椒同烧,肉腍有肉香,咬开充满肉汁,正

烧北海道白粟米,清+甜,好好食

日本金时番薯,厚厚一片,皮烧到焦香,肉烧到近乎胡状,好似食紧煨番薯,但甜度超高,食一片已足够
餐厅食物质素高,装修摩登,气氛好,唔怪得全部入坐嘅人都系预先订位,否则唔知要等几耐🙈🤪