2024-03-08 587 浏览
寻找隐世美食,真系唔讲唔知位于上环永乐街的「Sabor Spanish Touch Private Kitchen」一家主打西班牙菜的私房菜,原来已经开业10年,餐厅位置就喺幢商住大厦嘅6楼,最近无意中睇到一张烧鸡嘅相被吸引了,原来最近餐厅推介以广东三大名鸡之首「杏花鸡」做主打的「Sabor Signature Chicken Box」,这个鸡盒一共有三款食物,师傅非常有创意,一定会有惊喜,喜欢食鸡嘅朋友真系一定唔可以错过😋🌟Sabor Signature Chicken Box $780鸡种选用广东三大名鸡之首「杏花鸡」皮呈金黄色,油光闪亮,吃起来有清、鲜、甜、爽嘅味道和口感,我都系第一次有幸品尝呢个品种,这个Chicken Box 包括有以下三款食物,鸡肝酱多士、烧鸡、鸡皮油饭,对我这个孤陋寡闻嘅人嚟讲,真系充满惊喜🙌🐓▪️Chicken Liver Pate自家制嘅鸡肝酱用上新鲜鸡肝、红酒、砵酒、制作而成,鸡肝酱味道超级香浓,红酒酱香醇甜美,涂上香脆既西班牙多士,简直系人间美味,再配上一啖红酒,就是享受🐓▪️Oven Baked Chicken这个烤鸡工序繁复,烤至刚刚熟去皮去骨,再
寻找隐世美食,真系唔讲唔知位于上环永乐街的

🐓▪️Chicken Liver Pate

🐓▪️Oven Baked Chicken
这个烤鸡工序繁复,烤至刚刚熟去皮去骨,再用烟熏方法处理,出场既时候用一个宝盒,放上已切件的「杏花鸡」出埸,未食先闻已经香到不得了,再尝一口,鸡味好香浓,肉质鲜嫩,店员随即会奉上不同款式味道嘅盐巴,可以自行选两款,推介较有特色嘅香柠盐和岩盐,沾上烤鸡,增添味道和风味,好美味

🐓▪️Chicken-skin Oil Rice
从未喺其他餐厅食过,我最期待嘅鸡皮油饭,鸡皮香脆,油饭充满香葱和油香,又带点焦焦和鸡皮真系绝配,对我嚟讲真系人间美味,我好奇问吓店员其实系用咗啲咩材料响个饭度,原来系用咗令人欲佢还迎嘅「猪油」😎怪不得就是令人不能抗拒嘅味道

🦑▪️Grilled cuttlefish with alloli $280
炒墨鱼粒配泡沫蒜蓉酱,墨鱼粒的鲜味弹牙程度100分,配上自家调制的泡沫蒜蓉酱,口感香滑像雪糕,含在口里蒜茸的咸香久久不散,味道配合墨鱼粒简直系佳作

🦐▪️Garlic shrimp $360
榄油蒜片虾,大虾是巨型版,超级爽口又弹牙,香浓蒜油带少少香辣味道,食完口腔充满蒜头香,面包点上蒜蓉橄榄油一齐食,好滋味

🍯▪️Catalonia Cream with homemade ice cream $80
肉桂柠檬Catalonia Cream自家制士多啤梨雪糕,西班牙传统食品,面层就是香脆的焦糖,敲碎之后就系香滑无比既Catalonia Cream,味道清甜微微酸嘅柠檬清香,配上天然果香嘅自家制士多啤梨雪糕,美味得好幸福

🍷▪️Mocen Arlequin Tinto Temprianillo $ 550
Light & Fresh, Fruity, Medium Body
佳肴怎能不配美酒,店员推介了这一支带葡萄甜香,好容易入口嘅红酒,一口味食一啖美酒,在这𥚃用餐非常快乐
  • Sabor Signature Chicken Box
  • Garlic Shrimp