一直都想写食评推介此餐厅, 几星期后终于决心写啦. 话说朋友要食清啲健康啲, 所以提议去呢间试试仲一早book好位, 去到都不用等. 因为我未去过这幢大厦所以都用咗啲时间先揾到, 一入lift闻到好香既香薰味(已令我加分^^), 原来要配合番大厦好多facial/spa店. 一开lift已经系餐厅, 地方不算大, 有open kitchen, 有outdoor枱, 装修宽敞坐得舒服又唔嘈, 坐得耐都唔会被赶走(又加分 ^^). 原来这间是日本人开的, 所以连厨师, 侍应都讲日文, 唯一一个男侍应会讲广东话. 我们一行6人样样菜式都想试, 一啲人睇餐牌, 一啲人睇黑板既today's special, 哈!! 果然系日本人, 被我哋发现黑板上有错别字 ^o^ 餐牌上既价钱不是太贵, 介乎60至一百多啲, 杂锦鱼生刺身当然贵啲啦. 上菜啦, 每款菜式都好别致, 好多时用上一只类似皇帝菜既沙律菜, 食落真系好新鲜, 未发现其他餐厅有用这菜, 各位食家如知道这只菜是什么请话我知. ^^6人order了9道菜, 再加梅酒一支
6人order了9道菜, 再加梅酒一支
海老牛油果野菜米纸卷
杂锦刺身
炙烧黑椒三文鱼野菜沙律
厨师推介沙律
小食拼盘
蒸蛋豆腐蟹肉
烧西冷牛肉
馒鱼炒饭(上), 白汁烟肉白露荀意粉(下)
题外话/补充资料: 总括这间是日式主厨fusion菜, 材料新鲜, 款食创新, 环境舒服, 不过因为open kitchen, 间唔中会有油烟味. 值得食!!
2013-07-27
杂锦刺身