2024-08-22
屋企人话呢间日本嘢几好食,我试完即拍枱:呢啲叫「几好食」咩?呢啲叫 好 好 食!我短时间内去咗四次!第一次去,午市叫个鳗鱼饭,谂住最稳阵。老板介绍呢间餐厅个鳗鱼饭有三种食法:(一)普通鳗鱼饭同鳗鱼汁、(二)加葱、紫菜同芥末、(三)加埋茶做茶渍饭。(一) 鳗鱼热辣辣,好软熟,就咁已经好好食。(二)加埋葱同芥末,完全冲击我味蕾!系一个想像唔到嘅味道!化解咗香浓嘅鳗鱼汁,更加清雅。食(二)食到完全唔想留饭试(三)!(三)加埋茶,啲 Umami 推哂出唻 🥹 又将成餐饭推到一个新嘅高度!食完三个食法,仲有个清甜到不得了嘅海带汤!好幸福。之后晚市再嚟,鳗鱼饭除咗以上嘅三种食法之外,仲有第四种食法!就系加埋生蛋。蛋浆包住一粒粒饭,滑捋捋嘅口感,简直系日本动漫「食戟」(Food Wars!) 嘅享受 🤯另外一次晚市唻,食完生虾刺身又有得炸埋虾头。几个人叫咗一条鲷鱼做刺身,食完刺身后又攞鱼骨煲汤,又系清甜好饮到不得了!听朋友讲鸡皮饺子唔识形容,就系好食🤣
(一) 鳗鱼热辣辣,好软熟,就咁已经好好食。
食完三个食法,仲有个清甜到不得了嘅海带汤!好幸福。