2020-12-10 302 浏览
马鞍山都叫做美食沙漠里面头一二名.虽然餐厅都唔少,但系称得上好味嘅真系唔多.不过今次我就揾到一间环境同食物都好正嘅Cafe - 花华.其实佢唔系新开嘅Cafe嚟, 之前系OpenRice都见到几多人推介.每次经过舖头都唔会见到好多人喺店外面排队等位.今次我同朋友仔就约咗星期六去食.12:15pm左右到, 好彩都仲有位.我哋坐低咗之后, 面外已经开始有人等位喇.讲下店内环境先.间店唔系好大, 所以座位都比较少.装修都比较木系, 有大自然feel.餐厅播住D纯音乐, 感觉好舒服.同朋友嚟依度饮咖啡, 食件scone, 倾吓偈系唔错嘅, 好relax.本地活蚬忌廉手工意粉 (HK$98)依度嘅意粉都系手工意粉嚟.我同朋友仔分别叫咗两款手工意粉.依款系寛条面.我觉得个面好弹牙.冇谂过会有咁多蚬, 而且蚬肉都好大粒.个汁好creamy, 但唔会有好腻嘅感觉.整体嚟讲依个意粉系好好食嘅, 如果意粉份量可以多少少就好喇.意大利传统Carbonara手工意粉 (HK$98)依款都系手工意粉嚟.意粉口感都系非常弹牙.佢个汁同出面食嘅Carbonara有D唔同, 佢系creamy D, 颜色系黄D.每条意
马鞍山都叫做美食沙漠里面头一二名.
虽然餐厅都唔少,但系称得上好味嘅真系唔多.
不过今次我就揾到一间环境同食物都好正嘅Cafe - 花华.

每次经过舖头都唔会见到好多人喺店外面排队等位.
今次我同朋友仔就约咗星期六去食.
12:15pm左右到, 好彩都仲有位.
我哋坐低咗之后, 面外已经开始有人等位喇.

讲下店内环境先.
间店唔系好大, 所以座位都比较少.
装修都比较木系, 有大自然feel.
餐厅播住D纯音乐, 感觉好舒服.

本地活蚬忌廉手工意粉 (HK$98)
本地活蚬忌廉手工意粉

依度嘅意粉都系手工意粉嚟.
我同朋友仔分别叫咗两款手工意粉.
依款系寛条面.
我觉得个面好弹牙.
冇谂过会有咁多蚬, 而且蚬肉都好大粒.
个汁好creamy, 但唔会有好腻嘅感觉.

意大利传统Carbonara手工意粉 (HK$98)
意大利传统Carbonara手工意粉

依款都系手工意粉嚟.
意粉口感都系非常弹牙.
每条意粉都沾满咗汁, 食落有少少芝士味.
烟肉明显有炸过, 入口有少少酥化嘅感觉, 味道有少少咸咸地同甜甜地咁.
配埋意粉真系好好食.
依个Carbonara系值得推介嘅!

花华Scone配自家果酱及软芝士 (HK$68)
花华Scone配自家果酱及软芝士

依个系无花果Scone.
原味同提子干scone就食得多, 无花果scone都系第一次食.
个scone好松化, 有少少食紧muffin嘅感觉.
味道系甜甜地嘅, 唔点酱都好食.
虽然冇乜牛油香, 但我几钟意佢个口感.
不过要HK$68一件就贵咗少少喇.

桂花龙眼白茶 (HK$58)
桂花龙眼白茶

今次谂住健康少少, 叫咗壶热茶.
个茶唔系好甜, 亦都唔系好苦.
成杯茶都好桂花味, 系第二次加水先开始饮到少少龙眼味.
个茶饮落系舒服嘅.
可以一试.

Iced Green Tea Latte (HK$55)
Iced Green Tea Latte

依杯系朋友仔点嘅.
朋友仔话绿茶味同奶味都出.
但觉得佢只系一杯正常嘅绿茶latte, 同Starbucks嘅green tea latte味道差唔多.
2020-12-05
午餐