2020-02-10
困咗自己喺屋企🏡咁多人日,终于有藉口比自己喺weekend出嚟唞一唞🤪 每年我哋都会去 #林村许愿树 走一走,逛吓 #大埔 嘅 #小店,最后总系会去到 三小姐晚饭小菜「整几味」先返出九龙... 可惜撞正今年佢哋大装修,我哋唯有转呔去「陈汉记」试吓佢哋驰名嘅 #煲仔饭🍚仲以为呢排大家都怕怕,一定少咗人出街食饭,点知舖内舖外一样 #人山人海,我哋喺门口排咗差唔多40分钟先有位坐😅好彩喺排队嘅时间,#伙记 已经帮我哋写咗 #两煲饭,到我哋坐低嘅时候加埋其他小食,好快就可以开餐喇🥳 先上枱嘅系 #及第粥,粥底煲得好绵、配料有 #猪润、#肉丸、#粉肠 等都好新鲜呀👍🏻 反而叫嚟配粥嘅 #鲜虾肠粉 就认真麻麻, 或者因为系我哋将碟肠粉放得太耐、外皮做得唔够细滑😅 见两煲饭仲未嚟,我哋又口痒起嚟,叫咗半份(6粒) #鲮鱼球 嚟做 #餐前小食,加埋 啲 #蚬芥 一啖一口,正呀喂👍🏻讲到主角 #煲仔饭,#腊肠滑鸡 做得好好👉🏻 鸡肉唔会煮得太老, 加上特制 #豉油加以搅拌, 真系比一般嘅茶餐厅出色👍🏻 反而另一个 #白鳝煲仔饭 啲 #鳝片 就真系腥咗啲,我就唔识欣赏喇😅 最后我就叫咗杯 #热柠乐煲姜,#
讲到主角 #煲仔饭,#腊肠滑鸡 做得好好👉🏻 鸡肉唔会煮得太老, 加上特制 #豉油加以搅拌, 真系比一般嘅茶餐厅出色👍🏻 反而另一个 #白鳝煲仔饭 啲 #鳝片 就真系腥咗啲,我就唔识欣赏喇😅 最后我就叫咗杯 #热柠乐煲姜,#师父 为我落重料,五六片 #柠檬、跟劲多嘅 #姜丝,睇到就已经够哂温暖🌻 整体食物质素够新鲜,服务都唔差👍🏻👍🏻 有机会我一定要返嚟试哂佢哋 #餐牌上嘅推介 嘅😋