2023-02-08
今年生日饭同老公拣咗一轮,最终决定有靓景嘅餐厅而且呢度仲有我哋一直想试嘅威灵顿牛,所以好快决定同book咗位老公神神秘秘订咗花送去餐厅,餐厅都细心帮佢收好,我哋去攞位时都无即时穿煲,算醒目,唔会好似啲餐厅未食完饭就问系咪要切蛋糕咁(笑)😆龙虾汤放上枱已经飘香,饮落都够浓味,一碗够两个人分,事前讲定佢会直接分埋送上枱蟹饼个摆盘好精致,食落都松软啖啖蟹肉,系略嫌酱汁味会大过蟹味至于威灵顿牛呢就略略失望,好似好多食过嘅人咁讲,呢道菜好难整得好,呢度嘅牛味道熟度尚好,但切完真系会酥皮同牛分离,令人比较唔明点解要一齐食,不过爱牛油皮嘅话个酥皮算唔错嘅。本身我哋谂住叫medium rare, 但侍应提我哋可以叫rare,我哋食落都十分认同并好彩听佢讲要rare,否则应该会太熟而煎炉鱼就因为个仔要食鱼,鱼皮煎得够脆,肉咬落尚嫩口,唯一系个汁唔系咁啱feel芝士通粉本身都系谂住俾个仔食,不过佢唔钟意食,我觉得个粉一般,唔系必要淀粉质可以唔叫最后叫咗热朱古力蛋糕,其实即系心太软,整体都够暖好食、系觉得佢边位好似放咗芝士粉再焗咁,有点点咸鲜味,呢方面少少怪。