2022-09-24 351 浏览
谂住出开旺角就去食由上水开到出来的米线名店凤鸣居,想试好耐😋星期六大约12点15分嚟到,可能一开铺放晒第一轮啲人入去,我攞飞二人枱第二张飞,但最后都等咗半个钟先入到去。不过发现我入去之后就好似唔使点等都入到🤦🏻‍♂️所以,如果大家嚟食可以试吓1245呢啲时间到都好快有位。我叫咗个招牌醉香鸡汤米线,原来只系$52!另外再加$10加埋芥末沙律球。个汤好香劲有酒味,我差唔多饮晒啲汤,下次试吓加$8加酒再浓啲酒味先!米线份量就有啲少,女仔食应该啱啱好,男仔食就未必够饱。啲鸡都几滑,不过有一半鸡件都比较多骨,最惊系有少少碎骨,差啲哽亲。至于个芥末沙律球就有啲失望,上到嚟先知之来系类似打边炉芝心丸咁,味道正常唔难食嘅。另外,我叫咗个黄金鱼皮。我就觉得$40嚟讲都算几香口几好味,不过朋友就觉得油膱味好劲唔好食。整体来讲凤鸣居米线喺同类型药膳米线之中性价比都好高,算比较抵食。值得一提的是呢度Keep住播广东歌,仲播得几大声,最正系d staff会跟住大声唱,劲high咁😂我就觉得呢个vibe好正!

醉香鸡汤米线
黄金鱼皮