2017-12-29
依家小店系朋友介绍,专程Book位过黎试下。出面食Omakase系一个好贵嘅野,但呢度五百蚊一位就可以食到。今晚黎到已高朋满座,要等一阵安排座位。前菜:日本海带配鹌鹑蛋同安康鱼肝。由左至右开始食。日本海带配鹌鹑蛋:冷盘,酸尾尾的,好开胃。安康鱼肝:冇腥味,与其他肝类既食物作比较,佢既鱼肝冇咁腻,配上青葱更突出鱼肝既鲜味。秋刀鱼刺身:9至12月系秋刀鱼盛产既月份,所以口感肥美及丰富,有质感,但要配合适量既姜葱同特制嘅酸汁更可盖上鱼本身既少少腥味。刺身拼盘:牡丹虾、原只带子、吞拿鱼颈同海胆鱿鱼卷。由左至右开始食。不得不提及一下佢既Wasabi好新鲜,带有辛辣味。刺身好新鲜,牡丹虾同带子好大只。吞拿鱼颈口感丰富,重油脂味。海胆鱿鱼卷中有薄荷叶,我个人觉得盖过左海胆既味道。三文鱼籽、吞拿鱼蓉、香草多士:有趣的Crossover,将三文鱼籽同吞拿鱼蓉涂满系多士面黎食,估唔到咁夹,好好味。黑松露日本水耕菜:日本版火箭菜,好新鲜同爽口,配上酸味味既柚子汁同黑松露,清肠胃既感觉出现。日本鸡扒:来自日本鸡,师傅煮到九成熟。佢叫我地唔好怕鸡皮,要连皮点沙律酱食,鸡皮超香口,有少少浓浓地,反而更觉惹味,鸡肉
前菜:日本海带配鹌鹑蛋同安康鱼肝。由左至右开始食。
日本海带配鹌鹑蛋:冷盘,酸尾尾的,好开胃。
安康鱼肝:冇腥味,与其他肝类既食物作比较,佢既鱼肝冇咁腻,配上青葱更突出鱼肝既鲜味。 秋刀鱼 刺身:9至12月系秋刀鱼盛产既月份,所以口感肥美及丰富,有质感,但要配合适量既姜葱同特制嘅酸汁更可盖上鱼本身既少少腥味。
日本鸡扒:来自日本鸡,师傅煮到九成熟。佢叫我地唔好怕鸡皮,要连皮点沙律酱食,鸡皮超香口,有少少浓浓地,反而更觉惹味,鸡肉暖暖又嫩滑,只有日本有鸡 刺身食,所以可以煮到九成熟。
荞麦面:同样,师傅专诚搜罗日本荞麦面。讲真,出面真系食唔到呢种荞麦面嘅质地,口感特别烟韧。汤头好清,甜甜地同暖暖地。由于我地已经饱饱地,所以我地要求份量要少啲,所以睇落去既份量都比较少。
合桃芝士蛋糕:自家制蛋糕。我几钟意味道唔太甜,有芝士味又有数粒合桃系里面。为呢个晚餐画上完满句号。 食后感:我十分欣赏这间小店既用心制作。奈何西环地铁通车后令到此街既人流少左,依个位置真系要专诚去食了。