餐厅: 憶食尚臘味煲仔飯
资讯:

2023-10-20 88 浏览
上次同老细拍拖拖去西九,路经文成街见到一间高档煲仔饭,老细已经好有兴趣试下。今日难得收早,就同佢食个early dinner啦!!睇佢门面同装修真系唔似一间食煲仔饭嘅舖头~但系原来佢真系主打自家制腊味🥰🤭全部腊味都系自家工场炮制,用咗酱香茅台同土猪鲜肉整㗎!我哋叫咗个广东腊味煲仔饭、咕噜肉同埋芥菜排骨煲。煲仔饭上枱一开盖已经闻到好香,豉油同芫茜葱就自己落,一落豉油…好似啫啫煲咁“啫…啫…”声,即刻香气四溢~❤️👍🏻原来佢提供嘅煲仔饭豉油系头抽,唔怪之得咁香啦!🥰😍个芥菜排骨煲又系正!!👍🏻啲芥菜软硬适中,但仲保持到翠绿,排骨淋而不烂,最正系个汤底,有阵阵胡椒香味,好似饮紧胡叔猪肚汤咁~店员话因为芥菜比较寒凉,所以用咗胡椒嚟驱寒,中国饮食文化真系博大精深,色香味同埋膳食健康兼备!🥰👏🏻👍🏻咕噜肉不嬲唔系我杯茶(不过系老细至爱~🤭),但呢个咕噜肉我都真系觉得唔错,唔会炸得太硬,但又保留到少少酥脆,个糖醋汁仲可以拉丝~🤤😅忍唔住食咗几旧~整体嚟讲佢每一样嘢都非常有水准,而且服务一流,配得上佢嘅高档次格调!🥰🥰

睇佢门面同装修真系唔似一间食煲仔饭嘅舖头~

广东腊味煲仔饭

煲仔饭就系要有饭焦先正!

芥菜排骨煲

咕噜肉

2023-10-20
广东腊味煲仔饭
煲仔饭就系要有饭焦先正!
芥菜排骨煲
咕噜肉