2024-02-05 483 浏览
前排同先生去大阪冇食到串烧一直觉得遗憾,咁啱同同事讲起佢屋企附近呢间串烧店质素极高,趁住Happy Friday过嚟撑枱脚。打开Menu就知道鸡串烧系主打,图文并茂非常细心,仲有唔少刁钻稀有嘅部位。一坐低店员首先为我哋送上前菜,有三款渍物,特别钟意渍蒜头,入口微辣但冇蒜头嘅辛味,口感爽脆,非常开胃。味醂鱼干烧得好香,表面微焦,沾上加入七味粉嘅蛋黄酱更加香口滋味。鸡肾爽口而唔会太韧,稍微加上少少盐花已经好香口;鸡颈肉入口皮香脂肪少,鸡肉鲜甜而且饱满多汁,绝对唔能够错过。五花腩肥瘦相间,香口得嚟唔会觉得好肥腻,加上自家酱料非常惹味,推荐!豚肉车厘茄卷烧到恰到好处,薄薄嘅豚肉片色泽金黄,洒上少量盐同黑椒吊味,一咬落去外面微脆带咸香,内里嘅车厘茄热辣辣又好juicy,充满惊喜!只能够讲师傅手势好,平凡嘅食材都能够带出惊喜。鸡横膈膜来自三黄鸡,系非常稀少嘅部位,入口多汁有咬口,略带油脂但又唔会太肥腻,果然冇令人失望;小腿肉口感扎实而且肉味浓,外皮亦烧得香脆可口。鸡汤乌冬嘅汤底非常浓郁,食得出冇加味精,系𠮶种好纯粹嘅浓鸡汤味道,就咁配上少量昆布已经好滋味。最后当然唔少得甜品,烧菠萝就食得多,呢个加

前菜

味醂鱼干

鸡颈肉  $38    鸡肾  $38

豚肉五花腩

豚肉车厘卷

鸡横膈膜  $42    鸡小腿  $38

鸡汤乌冬

焦糖菠萝
最后当然唔少得甜品,烧菠萝就食得多,呢个加咗焦糖嘅烧菠萝绝对系我食过之中最好味,薄薄嘅焦糖又香又脆,加上甜度极高嘅新鲜菠萝,一咬落去滴晒汁,超级好味!
今晚同先生食得好尽兴,食材新鲜加上师傅嘅巧手,上菜嘅时间亦掌握得啱啱好,令初次喺香港食日式烧鸟嘅我哋留低深刻嘅印象,推荐俾想享用高质烧鸟嘅朋友仔。

前菜
味醂鱼干