2017-09-18 10578 浏览
屋企人话带我去食好食嘅中菜,尤其是呢度有我最钟意食嘅嘢。系我半信半疑嘅情况下,我哋就一家人嚟到北角呢间「声哥厨房」。原来佢哋所讲嘅就系呢个炸鲜奶拼虾多士,炸鲜奶完全系皮薄馅靓,粉浆好薄,一咬入去鲜奶嘅香味四溢晒出嚟,鲜奶质地又够晒滑虾多士好惹味香口,多士好脆,虾肉爽口呢个就系炒咕噜肉,颜色好鲜艳,令人食落都觉得开胃啲,咕噜肉炒得好够镬气,味道酸甜,好开胃跟住就系炒桂花翅,而家呢个𩠌都好难系出面有得食到,炒得好香。鱼翅烟韧有弹性,鱼翅本身系冇味道嘅,系靠厨师嘅调味,同鸡蛋芽菜一齐炒,味道够晒香最后就系食鲍鱼啊,佢同一般嘅唔同,旁边会配埋一啲河粉。鲍鱼整得好有弹性,入面仲有糖心嘅感觉,而且非常之入味值得一赞嘅系个鲍鱼汁,味道鲜美浓郁,用嚟捞河粉,十分惹味整体来说,呢一餐真系食得好丰富,系呢间餐厅可以食到啲平时好难食到嘅菜式。另外,依度环境舒服。去餐厅食嘢食物嘅味道系最重要嘅,我觉得呢度系非常之值得我再嚟食

虾多士好惹味香口,多士好脆,虾肉爽口

值得一赞嘅系个鲍鱼汁,味道鲜美浓郁,用嚟捞河粉,十分惹味