2018-11-09
今日放假同妈咪行街直落食埋晩饭,同老人家食饭就啱系要食清淡啲啦!上海菜应该系不二之选吧!听同事讲始创中心一楼新开左间上海菜馆叫夏面馆,水准不错,就带妈咪上去试下吧门面光猛亮丽,感觉不错当时正值晚饭时段,需要等位,店员话好快有位,就等等吧!反正门口有餐牌睇,就睇住等门口餐牌好吸引呀!有大闸蟹呙仲有猫山王榴梿高力,好特别呀等左十分钟左右有位了,安排左我地坐二人细枱,枱有啲细,不过无办法啦!店内真系坐无虚席,好旺场点餐纸简单清晰,种类繁多,有凉菜,炒面,小菜,点心,汤面🍜,炒饭,汤羹,蟹粉菜式同甜品等,非常吸引鲜肉锅贴,三大只,涨卜卜,卖相吸引,平均嘅皱接尽显师父嘅非凡手艺,皮薄,内䐄肉汁丰富鸡丝粉皮,粉皮非常爽口旦牙,一条条晶莹剔透麻酱味道刚好,杰度适中,刚刚好可以均匀挂上每条粉皮上,非常高质素老上海炒面,即系上海粗炒,色泽均匀,料好足,调味恰到好处,而且不会过湿或过油,不错粗面夹起,碟底没有多余酱汁或油份,抵赞必点三鲜豆腐羹,尼个羹汤味道清清淡淡但非常足料,虾粒,菜粒,鸡粒,豆腐粒切得大细一致,羹汤浓度刚好,不会太稀太杰,水准好高大大只虾之余仲有金华火腿粒提鲜,滋味无穷鲜肉小笼包,四大只
门口餐牌好吸引呀!有大闸蟹呙仲有猫山王榴梿高力,好特别呀
粗面夹起,碟底没有多余酱汁或油份,抵赞必点
大大只虾之余仲有金华火腿粒提鲜,滋味无穷
鲜肉小笼包,四大只,大细一致,气孔匀一,师父手势好好皮薄而不易穿,肉汁丰富,热辣辣,食嘅时候要小心啊
高力豆沙,叫佢先即做即起,所以热辣辣,非常松软
豆沙甜度适中,非常幼滑,本人十分推介
尼间上海菜馆食物质素非常高,而且价钱合理,大家不妨一试啊