6天前
今日同屋企人去咗铜锣湾一间酒店入面嘅高级中餐厅食团年饭,真系好有气氛!间餐厅装修好高档,灯光柔和,枱枱凳凳都好有质感,坐得舒服,仲有啲古典音乐做背景,感觉好有格调。服务员态度又好,成个环境真系好适合一家人聚埋一齐食饭。首先上枱嘅系 **江西豆腐**,豆腐好滑,外脆内软,入口即化,配上啲金沙白饭鱼,咸香得嚟又唔会太抢味,好开胃!跟住就系 **大宅佛跳墙**,哗!真系足料到爆!鱼翅、海参、鲍鱼、鹌鹑蛋、花胶样样齐,汤底浓郁得嚟又唔会太腻,每一啖都系精华,食完觉得自己补晒!**蟹黄银针烩玉带** 都好正,带子煎得外脆内嫩,蟹黄鱼翅嘅味道好浓郁,带子嘅鲜味同蟹黄嘅香气完美结合,食到停唔到口。**20年古月龙山花雕蛋蒸虎虾球** 呢道菜真系好特别,花雕酒嘅香气好突出,虎虾球好弹牙,蒸蛋滑溜溜,酒香同虾鲜味互相衬托,好有层次。**拔丝咕噜肉** 就系经典中嘅经典,外皮脆脆哋,酸甜汁调得啱啱好,肉质嫩滑,拔丝效果做得好好,拉丝𠮶下真系好过瘾!**香煎一夜鲜麒麟鱼,立鳞烧** 呢道菜好考功夫,鱼皮煎得脆卜卜,鱼肉依然保持嫩滑,立鳞烧嘅效果令到鱼皮更加香脆,食落去口感好丰富。最后嘅 **虾子花胶浓鸡汤*
最后嘅 **虾子花胶浓鸡汤** 真系好暖胃,汤底浓郁,花胶滑溜,虾子嘅鲜味完全融入汤入面,拌菜苗同手工拉面都好入味,食完觉得好满足。
甜品系 **芋茸炖鲜奶**,芋茸香滑,鲜奶炖得刚刚好,唔会太甜,食完一餐丰富嘅团年饭之后,呢个甜品真系完美收尾。