2024-07-10 3169 浏览
一间极难book嘅餐厅,每次打嚟都full晒,要提早成个月book,除非坐房,最低消费好似要六千蚊起🙂餐厅服务好好,事先有确认订位亦都有短讯提示当日新宁道入口扶手电梯暂停,建议老人家喺恩平道方向搭䢂,但系估唔到某啲侍应系唔识广东话,要用普通话沟通😂店面唔大,只有约十张枱同埋其他贵宾房,我哋被安排坐喺角落头嘅圆枱,位置好舒适。坐低奉上嘅功夫茶同食完所有嘢之后奉上嘅功夫茶味道系唔同,前者唔会削胃苦涩,后者好甘香比较解腻。卤水拼盘 有鹅肉,鹅肝,大肠,肾,豆腐,鸡蛋,鹅肝有两种唔同嘅口感,一种比较硬身有咬口带甘香,另一种好软糯好滑。鹅肉份量比较少,有啲到喉唔到肺嘅感觉🥲蚝仔烙餐牌有几种蚝仔烙,唔同价钱,我哋叫普通果种,食落鲜嫩湿润,唔会炸到干争争,但食唔出有蚝味。脆炸普宁豆腐附上韭菜盐水, 新鲜炸起点嚟食外脆内 嫩,上面仲配咗炸海苔点缀,一齐食好好味😋脆炸九肚鱼摆盘感觉上同炸普宁豆腐相似,都系有炸海苔点缀,但比较失望系佢将九肚鱼开咗边去炸,应该系为咗起骨方便食客享用,但食落就失咗原条厚身嘅口感🥲凉瓜黄豆腩肉煲凉瓜甘香软淋,同黄豆系绝配,细个有饮过妈咪煲嘅凉瓜黄豆猪骨汤,有种儿时回忆涌出嚟🙂最

卤水拼盘

蚝仔烙

脆炸普宁豆腐

脆炸九肚鱼

凉瓜黄豆腩肉煲

最后,叫左两款甜品,分别系反沙芋同侍应姐姐推荐嘅羔烧四宝,有黄糖配芋头南瓜银杏山药,好新奇好味。反沙芋嘅芋头好香,砂糖入面有少少葱粒,虽然食唔出葱味,但望落去感觉特别清新,溶咗嘅砂糖亦将芋头包得均匀,系必食推介😍

整体性价比偏低,屋企人系潮州人都觉得好似去打冷会适合啲,气氛同味道都会更好😅

人均消费$500

评分:最高为5分

治愈度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️
抵食度:💉💉
翻兜指数:🩺🩺

潮州轩
铜锣湾新宁道8号中国太平大厦1期2楼

#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #CWB #铜锣湾 #潮州菜 #潮州轩
2024-05-30
  • 反沙芋