2023-02-23
平日经常过嚟上环呢边揾食 ,贪佢呢度多唔同种类嘅小店, 每次过嚟总会有新嘅惊喜。今日经过 poking,见佢出面楝咗个易拉架, 主打营养沙律, 配搭各种鱼肉豆类,糙米藜麦饭,望落几新奇健康。 系好奇心驱使下,就走咗入去一试。店舖以白色同埋浅木色为主调, 环境清幽。 可惜座位都比较窄,比较适合独自或者情侣朋友两人过嚟食。Salmon the Classic里面有唔少嘅三文鱼切粒,配以牛油果,青瓜,青葱,同柠檬。 粗略估计有成十三四粒三文鱼切粒, 每粒入口都丰腴嫩滑, 味道浓沃,唔会话淋pat pat 好多筋。饭底可以拣净寿司饭,净糙米饭 ,或者沙律菜配一种饭。 我拣咗沙律菜寿司饭。 碗饭送到上嚟台面𠮶时吓咗一跳,啲𩠌堆到满一满,好似一座绿色嘅小山丘咁, 上面仲撒咗啲芝麻碎, 淋上酱油麻油同埋醋, 食落高蛋白质之余又完全唔会觉得有负担。 三文鱼同埋牛油果所带嚟嘅油脂感满足咗我食肉嘅需要, 沙律菜同埋醋呢个配搭啱啱好中和咗油脂感, 食落非常之饱肚, 好满足。卖单承惠108蚊, 系个好好嘅体验。
Salmon the Classic
卖单承惠108蚊, 系个好好嘅体验。