2024-08-02
女朋友呢排话好想食邪恶嘅肥猪肉,咁岩见到呢度有间新开嘅上海菜,所以过嚟会一会佢。听个职员讲佢哋开张咗一个礼拜左右,连门口都堆满左贪新鲜嘅人排队等食饭。佢呢度嘅茶位系每人一款,而且可以拣唔同嘅茶,啱晒唔同人嘅需要。呢个亦都会浓郁啲,最重要系有我钟意嘅人参乌龙拣,佢个回甘真系冇得输。食上海菜一定要试佢个小笼包,所以我哋都拣咗,$42四只都算系一个合理嘅价钱。而佢呢个质素亦都绝对对得住佢个价钱,因为佢真系超多汤汁,而且个皮真系超薄,薄到你可以睇到入边啲肉。而且佢个饀做到成粒摆落口嘅话会入口即溶,真系好好味。冷盘前菜,我哋叫咗个海鲜拼盘,分别有海蜇八爪鱼,蛏子同埋鲜虾。佢个酱油味道比较淡,如果可以浓返少少就更好。不过佢个性都算大只,而且口感都好实净。鲜虾同埋八爪鱼都爽口弹牙,唔错嘅冷盘。平时酸菜鱼就食得多,今晚我哋试吓酸菜炒鱼片。佢个酸菜偏甜嘅款式,鱼片都好滑,鱼皮仲系爽口嘅添,都几值得一试。另外我哋叫咗个羊肚菌云吞鸡汤,佢个鸡汤都好足料,入边除咗有鸡同埋羊肚菌之外,仲有螺肉,所以成个汤真系好鲜甜。而且佢个汤一啲都唔油,而两粒菜像云吞亦都好足料,个肉饀亦都好鲜甜,今晚呢个汤系我哋最爱。最后就到
最后就到主角出场,我哋拣咗个冰块元蹄。一上嚟个size真系吓死你,劲大份。职员都准备出刀叉俾我哋分尸。
但系其实唔系好洗出嚟,已经可以骨肉分离,因为佢真系炆到超级腍,好鬼正,我会形容为冇牙都可以品尝到。
佢𠮶块皮先至系精华中嘅精华,超级腍之余仲有满满嘅骨胶原,真系好满足。
上海菜嚟讲,两个人连埋加一大约五百几蚊,个价钱都系正常价,系值得一试。