2024-10-02
最近家中长者生日,想揾间高质既中餐食一盅两件庆祝下,朋友推介左依间系IFC 既中菜馆,话有个brunch 好抵食。粤韵飘香周未早午餐,588蚊一个人,IFO 依口价又算正常,一于试下佢。依个套餐包左每人一份前菜,汤品及一份主食,点心方面就无限量任食。前菜叫「五代同堂」,分别有5种唔同既开胃小食:葱油带子,葱油细腻而带子新鲜弹牙,好食!酒渍牡丹虾,非常香酒味!昆布番茄仔已经帮你去左皮,酸酸地好正。慢煮泡椒蛏子好爽口,泡椒香而不辣,唔错!鸳鸯簥头正正常常。依个前菜好有心思,如果可以encore 就正啦!干贝夏瓜花胶汤非常足料!系肉眼可见既夸张呀,虾,花胶,瑶柱,猪肉,蘑菇等等,汤头好鲜甜!依个汤正!主菜可以叫三葱爆龙虾或茅台鲜蚝煀鸡煲,甘我地都叫左黎试下。两碟菜上菜时侍应都会帮手炒两下,砂煲热到咋咋声好疗愈!特别推介茅台鲜蚝煀鸡煲,茅台酒香味好出,蚝只有一只但系好肥好大只!仲有鸡件都好嫩滑,依个主食无敌了!因为食完前菜主食,都差唔多饱了,未有机会试晒d 点心,特别点左几款想食既,果然都好唔错!玛瑙虾饺皮薄馅靓,虾肉好似唔洗钱甘爆多,满足!蟹籽烧卖香菇味比较出,肉质都几弹牙,唔错!海苔小龙包
玛瑙虾饺皮薄馅靓,虾肉好似唔洗钱甘爆多,满足!
蟹籽烧卖香菇味比较出,肉质都几弹牙,唔错!
海苔小龙包专登咬开佢睇下有几多肉汁,结果系成只汤羹都装唔晒,爆汁!
椒盐脆豆腐一定要叫,炸浆好薄之余炸到好香脆,配上一层炸蒜真系香到爆,忍唔住再叫多左碟,好味!
香脆虾多士都一定要试!多士本身唔厚但虾肉出奇地多!炸到非常香脆,表面既芝麻令到佢香脆之余更多左层次,依个忍唔住叫左一人4只,太好食!
迷你干炒牛河,牛肉嫩滑,细细碟品尝下唔错。
甜品方面特别推介脆皮炸鲜奶,表面用左面包包住牛奶,炸到金黄酥脆,入面系流心既奶香味,好正!
陈皮红豆沙细细地一碗,陈皮味唔系好浓,系略带香味个只,唔错的!
整体而言估唔到IFC 入面有甘高质既一盅两件,今次点心放题食到好满足!炸物系佢既MVP! 下次可以试埋佢既晚餐,睇落都好唔错!另外值得一提系佢既装修好特别!打卡一流!