2017-08-06
朋友介绍奥海城有间东南亚菜唔错,见呢排早到放工又就脚就试试佢。未点餐奉上一小碟腌制花生栗子作开胃菜,口感粉身,未开始上主菜前可医医肚,留意小食需要收费$15,茶则$14。时令饮品柠檬薏米水,薏米大大粒!稍嫌部分薏米仲未煮开,再煮林啲就较岩我口味。呢碟𩠌用嚟配饭一流,真心推介👍🏻如果你钟意食马拉盏炒通菜,我估你都会钟意呢碟!佢嘅酱我估系用茄子、虾仁、蒜蓉同辣椒煮制而成,通菜中空沾满惹味酱汁,又唔会过咸,建议来到要点呢碟。海鲜喇沙名符其实,有蟹柳、鲜虾、豆卜及鱼块作配料,仲加上一只糖心蛋,诚意十足!但重点系汤底味道够正宗,虾既鲜味跟椰汁混为一体,绝不欺场,米线滑溜入味,食过既喇沙佢肯定系头几位👍🏻名为辣子虾仁,因为怕辣所以专登点小辣,虾仁爽口弹牙,做到玻璃虾嘅口感!酱汁系用茄汁再加辣椒调味,配上蛋白打匀嘅蛋花以及洒上切碎嘅葱花,食落似家常菜。四大天王其实茄子、四季豆、豆角同埋秋葵组合而成,望餐牌以为系咸嘅食落居然系甜甜地,似混咗泰式甜酱,少食甜煮既菜,唔系好食得惯🙈银雪鱼煎得香口,半边铺左蒜蓉,再配豉油调味,可以自行调校口味,不过鱼肉质较干身,偏少油脂成份,所以食落去口感唔够滑同多汁。另外
另外店员好贴心咁帮我地将鱼块切细,方便小口小口进食👍🏻
猪颈肉食得出系自家制,切得较厚身,咬落爽口,搭配泰式甜酸酱去沾,不过我觉得甜酸酱反而盖过佢炭烤嘅味道,建议直接食。
整体来讲几高质,服务亦唔错,下次再食会试埋其他菜式👍🏻