2024-12-21
多得组员嘅支持,筹备咗差不多半年嘅筹款活动终于顺利完成🍻 为咗好好奖励自己,一于食好啲啲😊 跟朋友仔嚟到 #湾仔 一间 #厨师发办 餐厅「彩羽寿司家」,好好享受一个晚上🤩咪以为厨师发办菜式一定好贵,呢晚我哋就拣咗个套餐「桩 Tsubaki」,每人都只系$880(另加服务费),里面已经包咗 #前菜、#茶碗蒸、,四度 #鱼生刺身、#串烧 五款、#火锅SabuSaBu、六种 #寿司、#鱼汤 同埋 #甜品 🤤 仲要全晚有专人招待,好chill呀!前菜🥢- 脆脆嘅鳕鱼片,点埋加咗蟹籽嘅沙律酱一齐食,淡淡嘅鱼香好松化- 师傅用高糖蕃茄、白芦笋、仙人掌叶、鳕鱼春砌成一个拼盘,精致得嚟味道又清新,啱晒做一个开胃菜茶碗蒸🐣入口有清新嘅柚子味🤤 大大粒嘅蚬肉同埋啲海鲜加埋蛋浆一齐蒸,好鲜味呀刺身🐟- 师傅将刺身 #真鲷🐟,一刀一刀咁切片再送到我哋面前,鱼肉入口充满鱼油香- #大分县蚝🦪 非常肥美,蚝肉加上特制嘅酱油,份外鲜甜- #𩽾𩾌鱼干泡芙 味道好特别,松化嘅泡芙皮,一啖放入口,𩽾𩾌鱼干蓉爆到一口都系,好满足呀- #烟熏富士山三文鱼 上枱嘅时候非常有仪式感,师傅将烟熏化成气球,烟熏味从天而降散落三文鱼上
前菜🥢
刺身🐟
- #大分县蚝🦪 非常肥美,蚝肉加上特制嘅酱油,份外鲜甜
- #烟熏富士山三文鱼 上枱嘅时候非常有仪式感,师傅将烟熏化成气球,烟熏味从天而降散落三文鱼上,真系好睇又好食
串烧🍢
师傅将 #虎虾、#鸡翼、#豚肉、#冬菇、#秋葵 放喺烤炉上烤熟,微焦嘅外层,拎食物味道更有层次感
火锅Sabu Sabu
咁冻嘅天气,有个热辣辣嘅火锅非常爽,肉味香浓嘅和牛肉片,配上嫩滑嘅豆腐同粉丝,暖在心
寿司🍣
每次见到师傅即场为我哋做手握寿司,都会睇到 #小秘书 目不转睛,#拖罗、#深海池鱼、#鲭鱼 嘅鱼肉都非常新鲜🤤 大大粒嘅 #带子,一啖一口,口常满足🤤 不得不提系佢哋嘅 #海胆军舰,软绵绵嘅海胆,加上独特嘅海鲜气味,好想再encore呀🤪
其实食到呢度菜已经有十成饱😅 不过见到师傅正在为隔篱枱整紧一个充满东京特色嘅 #彩羽太卷,色彩缤纷之余,材料仲好丰富,里面有 #蛋黄酱油渍、#大拖罗、#小拖罗、#海胆,仲有 #白石青瓜,单系外型已经够吸引🤩 为食嘅我哋当然忍唔住都要嚟一份🤪 师傅以纯熟嘅手艺,将新鲜又色彩缤纷嘅材料,一行一行咁放喺寿司饭上,我哋成晚就好似睇紧表演一样,非常精彩🍻 我哋照师傅嘅建议,将一大旧太卷一次过啪晒入口,食材嘅鲜味一次过涌晒出嚟… 正呀喂🤤🤤
鱼汤🐟 非常鲜甜,充满鱼肉嘅香气🤤 同一般餐厅比嘅面豉汤,味道实在高质好多
嚟到最后,当然要嚟一个精美嘅甜品做总结啦😊 师傅用佢强劲嘅臂弯,配上只会喺卡通片上见到嘅传统式刨冰机,为我哋炮制咗两款 #雪花刨冰,绵绵嘅雪花冰上淋上 #绿茶红豆白玉 同 #士多啤梨 酱料,甜在心嘅口感,最好为呢餐画上完美句号🙏🏼
整体我都非常满意餐厅嘅食物质素,员工嘅服务亦都非常贴心,我哋成晚同师傅有讲有笑,仲学识咗唔少日本食材嘅知识。餐厅装饰简洁,环境清雅,系三五知己聚会嘅好地方🤩