2024-11-29
今日收工有朋友打黎问一唔一齐食晚饭,于是就即庆喺附近揾好野食,我哋最后拣咗一间充满日式风味嘅烧肉店,呢间铺头叫银座炎藏烧肉,喺来自日本东京银座,主打日本和牛,店内提供多款唔同的日本和牛部位。为咗试吓唔同嘅部位,我哋就拣咗炎藏和牛极致六点拼盘:炎藏和牛极致六点拼盘 $588拼盘有上后腰脊肉、和牛龟之甲、和牛鞍下、和牛肋肉、和牛羽下、和牛友三角呢六个唔同嘅稀有部位😌每一个部位都有唔同特色,如果想品尝肉质,可以选择羽下、腰脊同牛鞍下;如果想试下油香,就可以试下肋肉同友三角,肋肉的油花丰富,肉感比较足😂。就算第一次食烧肉都可以烧到好好食,根本唔使落太多酱汁,只要点少少盐同豉油就可以完全带出肉嘅鲜味🥰另外,我哋再叫咗牛舌、豚肋肉同鱿鱼。1.上等牛舌 $98牛舌一共六片,都是用上牛舌芯的部位,烧完之后牛舌表皮会变得焦脆,内里继续爽嫩!简直系爽脆得嚟又带有软弹口感~2.日本产豚肋肉 $88半肥瘦的腩肉,烧完会带有油香但肥而不腻!。3. 鱿鱼 $68鱿鱼比想像中大份,烧完肉质仲保持到爽口弹牙,口感十足。另外就喺价钱!性价比好高,就黎同碟和牛一样大!
为咗试吓唔同嘅部位,我哋就拣咗炎藏和牛极致六点拼盘:
炎藏和牛极致六点拼盘 $588
另外,我哋再叫咗牛舌、豚肋肉同鱿鱼。
1.上等牛舌 $98
2.日本产豚肋肉 $88
半肥瘦的腩肉,烧完会带有油香但肥而不腻!。
3. 鱿鱼 $68